Право на тишу або Що робити, якщо заважає постійний шум з будмайданчика?

Як боротися з надмірним шумом на будівельних майданчиках і куди звертатися мешканцям прилеглих будинків пояснив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Гуркіт на будівництві по-сусідству не припиняється ні вдень, ні вночі – що з цим робити? З таким питанням до мене звернулися у Facebook. Кажуть, що неодноразово викликали поліцію. Але вони не мають чим виміряти рівень шуму. Як же повпливати на порушника спокою? Є як мінімум три нормативні акти, що захищають ваші права. І це стосується не тільки забудовників, а й взагалі всіх, хто не може вчасно «прикрутити» гучність», — зазначив він.

Лев Парцхаладзе зауважив, що право на тишу гарантується кожному громадянину згідно з ст. 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Ці права закріплено й у правилах благоустрою міст, де прописано часові проміжки та дні, коли не можна порушувати тишу, та відповідальність за порушення.

«Наприклад, в нічний час (з 22:00 до 8:00) забороняється співати, кричати, вмикати музику чи здійснювати іншу діяльність у житлових приміщеннях, у дворах жилих районів, в парках та інших громадських місцях, що спричиняє надмірний шум та може заважати оточуючим. З 21:00 до 8:00 у робочі дні та в будь-який час протягом вихідного чи святкового дня заборонено проводити ремонт без погодження з мешканцями прилеглих будинків, житлових приміщень», — додав заступник Міністра.

Також рівень допустимої гучності визначено Державними санітарними нормами допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови.

Заступник Міністра навів варіанти інстанцій або служб, куди можна звернутися для вирішення питання із постійним шумом на будівельному майданчику:

1. Виклик місцевої поліції.

2. Звернення до місцевої державної адміністрації (стосується Києва) або до органу місцевого самоврядування – сільська, селищна, міська рада.

3. Звернення до Держспоживслужби.

4. Звернення до контакт-центру міста.

Джерело – Секретаріат Кабінету Міністрів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *