80% вимушених переселенців, які шукають роботу – жінки

Ситуація із зайнятістю серед переселенців зберігає тенденцію до покращення, – повідомляють в Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Про це свідчать результати дослідження, які сьогодні представила Міжнародна організація з міграції (МОМ) спільно з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України й Міністерством соціальної політики України. Останній раунд цього опитування проводився у січні-березні 2019 року за фінансової підтримки Бюро з питань населення, біженців та міграції Держдепартаменту США.

Станом на березень 2019 року працевлаштованими були 48% ВПО, що на 5% вище за цей показник у вересні минулого року. Більшість працевлаштованих переселенців мають стабільну роботу: понад дві третини з них (71%) не змінювали місця роботи вже понад 12 місяців. Такою ж є частка працевлаштованих ВПО, котрі зазначили, що нинішня робота відповідає їхній кваліфікації.

Тимчасом як рівень безробіття серед переселенців знижується, дослідження показує, що переважна більшість (79%) безробітних ВПО, котрі активно шукають роботу, є жінками. Серед респондентів, котрі повідомили про те, що стикалися з труднощами в пошуку роботи, теж переважають жінки.

З точки зору добробуту внутрішньо переміщені особи також не є однорідною групою. Результати аналізу вказують на те, що рівень середньомісячного доходу на члена домогосподарства ВПО різниться залежно від типу населеного пункту. У сільській місцевості цей показник є найнижчим (1 710 грн), а у великих містах значно він вищий (3 090 грн). ВПО, котрі проживають у великих містах, удвічі частіше оцінювали власну фінансову ситуацію як «коштів вистачає на харчу­вання, необхідний одяг, взуття, базові потреби» порівняно з тими, котрі мешкають у селах (51% і 23%, відповідно).

«У рамках Національної системи моніторингу ситуації з внутрішньо переміщеними особами МОМ продовжує регулярно збирати й аналізувати диференційовані дані щодо різних категорій ВПО. Ми допомагаємо найуразливішим. З 2014 року в Україні понад 422 000 переселенців і людей, що зазнали наслідків конфлікту, отримали допомогу від Міжнародної організації з міграції, – зазначив Хазім Торліч, в.о. Голови Представництва МОМ в Україні. – Розуміння різних вимірів міграції, зокрема її гендерного аспекту та відмінностей між містом і селом, допомагає урядовим та гуманітарним організаціям орієнтуватися в комплексному явищі вимушеного переселення».

«Позитивним є той момент, що рівень інтеграції ВПО до приймаючих територіальних громад зростає за різними показниками. Це певною мірою свідчить про злагодженість дій органів державної влади і громадянського суспільства на шляху до досягнення цієї мети. Водночас однією з основних проблем, яка цьому перешкоджає, є відсутність житла в більшості переміщених осіб. Вирішення вказаної проблеми – це багатосторонній процес, що потребує кроків як з боку ВПО, так і з боку влади та приймаючих територіальних громад. Відтак, з метою сприяння вирішенню порушеного питання, Урядом запроваджено механізм розподілу та надання житлових приміщень для тимчасового проживання ВПО з урахуванням критеріїв їхньої вразливості. Це дозволить в усіх областях застосовувати однаковий підхід щодо ефективного використання коштів з державного бюджету на придбання тимчасового житла для ВПО», – наголосила Вікторія Вороніна, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Джерело – Секретаріат Кабінету Міністрів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *