В Тузлівських лиманах виявили унікальне озеро, в якому помаранчевий колір води

Фарби заповідної зони. Під час експедиції в НПП «Тузлівські Лимани» були виявлені унікальні озера, забарвлення яких вражає уяву.

Про це унікальне явище на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook розповів відомий еколог Іван Русєв.

Група вчених НПП «Тузловські лимани» вперше виявила унікальні озера в межах заповідної зони національного парку, які знаходяться в так званій «Короні Посейдона». Відзначимо, що «Корона Посейдона» – це вигляд групи лиманів в НПП «Тузлівські лимани», які відкриваються з висоти пташиного польоту, вони виглядають як чотириголова корона і нагадує вінець Посейдона.

«Ніби Бог Чорного моря Посейдон пофарбував води окремих приморських водойм в національному природному парку« Тузловські лимани» в дивовижні кольори. Ось це оранжево-коричневе озеро знаходиться в заповідній зоні національного парку», – написав у своєму повідомленні Іван Русєв.

Дивного забарвлення цьому озеру надали давні організми з родини археї класу галобактерій. Вони являють собою одноклітинні мікроорганізми, які не мають ядра, а також будь-яких мембранних органел. Спочатку археї вважалися екстремофілами, які живуть в суворих умовах, таких як гарячі джерела і солоні озера, проте потім вони були виявлені в найрізноманітніших місцях планети. Археї особливо в океанах, і, можливо, планктонні археї є найчисленнішою групою нині живих організмів. У наш час археї визнані важливою складовою життя на Землі і грають роль в круговороті вуглецю і азоту. Археї живуть в широкому діапазоні середовищ існування і є важливою частиною глобальної екосистеми, більш того іноді можуть становити до 20% загальної біомаси.

«Тому через великий вміст каротиноїдів галобактеріі «пофарбували »це заповідне озеро в помаранчеві тони», – підсумував еколог в своєму повідомленні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *