Священник з Сарати влаштував дитячий літній табір у храмі

Протягом 18 – 28 червня на подвір’ї Саратського Свято-Покровського храму ПЦУ було гамірно й галасливо. Щодня на території, прилеглій до культової споруди, збиралось понад 40 дітей селища, щоб цікаво провести час в оточенні дорослих у різноманітних гуртках. Літо у розпалі, тому цікавинок тут було багато, на всі смаки різновікових груп.
Дорослі разом з протоієреєм Владиславом Шиманом аздалегідь підготували територію, яка була поділена на зони, де господарювали діти від 7 до 13 років. Хтось романтично, з книгою чи ляльками, проводив час у великому наметі, розіпнутому в затишній частині двору. Інші діти грали за шкільними партами під деревами у затінку в настільні ігри. Малеча разом з вихователями чи вчителями займалася рукоділлям у прохолодному приміщенні церкви, виготовляючи з кольорових ниток браслети та маленьких паперових янголів. Поруч з дітьми завжди перебував священник, що оточив своїх гуртківців турботою та увагою.

Сарата
Така ідея про організацію літнього відпочинку дітей на території храму виникла в мене давно, та я не міг її реалізувати через різні причини, – розповів нам отець Владислав. – Діти – наше майбутнє, а я вважаю, що церква повинна виховувати дітей. Тому ми з багаточисельними однодумцями та помічниками змогли організувати цікавий відпочинок для дітей селища. Тут були і фіззарядка, і година йоги, і бесіди про цікаві книги, вистави, перегляд мультфільмів. Для хлопчиків – футбол та спортивні естафети. Дівчатка більше приділяли уваги рукоділлю – з ними постійно працювали Ганна Яковлєва, Катерина Боштян, Світлана Колісник – викладачі музичної школи та БДТ. Весь матеріал для рукоділля ми закуповували заздалегідь. Старались всі причетні до організації табору. Завдячую школі за спортивний інвентар, селищному голові, нашим надзвичайникам за намет, бібліотекарям, учителям, військовим, усім, хто виявив небайдужість і допомагав, чим міг”.

Як зауважили у храмі, діти постійно знаходились під наглядом дорослих, самого отця Владислава, парафіян –педагогів. Для дітей було організовано питний режим, фруктові перекуси та свіжі булочки, а також за необхідністю медичне обслуговування.
Велика увага священником приділялась виховним моментам: щодень починався спільною молитвою та бесідами про добро, милосердя, цитатами з Біблії, благими напуттями. Багато часу відводилось дорослими під час спілкування безпеці життя, умінню поводити себе в лісі, навичкам розведення багаття, розкладання намету – про все це дітям розповів вчитель фізичної культури та інструктор з туризму Юрій Сирбу. Рухливі ігри, години футболу, волейболу чергувалися з танцями та бесідами. Дуже сподобались дітям відвідини військової частини, де вони познайомились з військовими та організацією їх служби. Напередодні Дня Конституції історик Іван Дудуш провів з гуртківцями урок історії України та патріотизму.
У день закриття двотижневої зміни ми поцікавились у дітей і дорослих, чи сподобався їм такий відпочинок. І почули у відповідь море захоплення та позитивних емоцій.
Нана Савчук, 7 років:
“Мені дуже сподобалось! Особливо майстер-класи, коли ми плели, вирізали, робили маленьких янголів! А ще ми відвідали військову частину, де бачили великі машини!”, 
Ніна Василівна, бабуся Нани:
Вважаю, що головне для дітей – спілкування. А цього було за дні перебування в храмі – дуже багато. Діти веселились, грали під наглядом дорослих. Це була хороша ідея для їх відпочинку. Дякую всім організаторам” 
Марійка Кісіолар, 13 років:
У церковному гуртку було дуже круто! У нас були майстер-класи зі спортивного туризму, дуже сподобалось відвідування військової частини”.
Тодоров Михайло, батько двох синів, що відвідували церковний гурток:
Діти щодня приходили з різними емоціями, були в піднесеному настрої. Захоплено розповідали про ігри, бесіди, особливо активно ділились враженнями про відвідини військової частини”.
Такі слова подяки та вражень дітей та дорослих, безумовно, приємно чути всім причетним до реалізації ідеї отця Владислава.
Пройшовши перші кроки в організації літнього відпочинку дітей на базі Свято-Покровського храму, священник уже зараз обдумує літній відпочинок наступного літа.

Джерело – Парафіяльна рада Свято-Покровського храму ПЦУ селища Сарата

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *