“Скажи пакету “ні”: завтра мешканці Одещини долучаться до акції “День без поліетилену”

Українцям пропонується 3 липня 2019 року прожити один день без поліетиленових пакетів в рамках всеукраїнської акції “День без поліетилену”.

Про це трохи раніше поінформував міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Думаю, що один день без поліетиленових пакетів українці зможуть прожити без втрат та психологічних травм. Я як міністр екології закликаю зробити це 3 липня у Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. Щоб мій заклик не залишився просто хорошою пропозицією, ми разом із Програмою розвитку ООН, міжфракційним об’єднанням депутатів “Зелена енергія змін” та Zero Waste Alliance Ukraine вирішили в цей день провести загальноукраїнську акцію “День без поліетилену”, – написав Семерак.

Він зазначив, що цього дня треба спробувати обійтися без пластикових пакетів, яким давно є альтернативні варіанти у вигляді екоторбинок, паперових пакетів, сіток, що називають “авоськами”.

За словами міністра, спробувати добу пожити без пластику пропонується закладам торгівлі та послуг, супермаркетам, магазинам, ринкам тощо. Відповідні листи-запрошення приєднатися до акції раніше розіслали великим загальноукраїнським мережам торгівлі.

торба

Мешканці Одеси та області активно долучаються до ініціативи. Так, на сторінці Овідіопольської селищної ради мешканцям та підприємцям селища повідомляють про місця, де 3 липня можна буде отримати альтернативу пакетам. Надають перелік супрмаркетів, де замість поліетилену можна придбати паперовий мішечок або

Завдання акції – сформувати нову екологічну поведінку, спробувати у повсякденному житті застосувати модель поведінки, притаманну для жителів ЄС, привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами, а також сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі.

Наразі про повну або часткову відмову від пластику заявили вже в понад 40 країнах світу. Серед них не тільки країни Євросоюзу, а й африканські та азійські держави.

В Євросоюзі до 2021 року хочуть заборонити поліетиленові пакети, одноразовий посуд, навіть соломинки. Цю ініціативу уже підтримали понад 250 компаній відомих брендів.

В Україні зареєстровано законопроект про зменшення кількості пластикових пакетів в цивільному обігу № 9507 від 28.01.2019, який передбачає заборону реалізації поліетиленових пакетів з товщиною стінки до 50 мікрон з 1 січня 2022 року. Також законопроектом передбачено обов’язкову сертифікацію пакетів на придатність до біорозкладу (для біорозкладних пакетів) у відповідності до національних стандартів з 1 січня 2021 року.

Довідково

За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових торбинок. При цьому кожного ж року до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. Щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 штук на кожного дорослого. У природному середовищі поліетилен розкладається більше ніж двісті років, а пластик – майже 450 років. Водночас деякі вчені вважають, що пластик лише розпадається на шматочки, які з часом стають меншими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *