У Кілії масштабно відзначили День Дунаю

Дунай – друга за довжиною ріка в Європі, яка проходить по території десяти держав, в тому числі Німеччини, Австрії, Болгарії, Румунії, Молдови та України. У цієї могутньої ріки є свій день – 29 червня. Він – спосіб привернути увагу спільноти до екологічних проблем, захистити флору і фауну.
Так, у суботу 29 червня, в Кілії за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів України, а також Державного агентства водних ресурсів України відбулося свято День Дунаю.
В рамках проведення спільного обстеження Дунаю (JDS) спеціальна міжнародна моніторингова група проводила відбір проб води з Дунаю для подальшого визначення наявності в ній мікропластика. Спільне обстеження Дунаю проводиться вже вчетверте.
Як розповіли організатори, планується проведення відбору проб в 13 країнах басейну річки Дунай. Основна мета спільних досліджень Дунаю (JDS) – зібрати важливі дані про якість води по всій довжині річки Дунай і її основних приток, щоб впливати на чистоту водойми та екологію.
Підсумки JDS4 повинні дати додаткові дані про стан Дунаю. Це необхідно для запланованого на 2021 рік оновлення Плану управління басейном річки Дунай. На додаток до наукових і технічних цілей моніторингу якості води під час JDS4, ще однією ключовою метою є підвищення обізнаності громадськості про проблеми захисту і збереження води в басейні річки Дунай.
Начальник Басейнового управління річок Причорномор’я і Нижнього Дунаю Василь Потоп і директор Екологічного центру Ліліана Іваненко підписали меморандум про спільну роботу з моніторингу річки Дунай і Дунайського басейну.
В рамках святкування в міському парку відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу малюнків, присвячених Дунаю, в якому взяли участь діти з Кілійського, Ізмаїльського, Ренійського та інших районів Одеської області, а також і інших регіонів України, що входять в басейн річки Дунай.
Тут же в парку на виставці дитячих малюнків всі могли познайомитися з самими роботами художників-призерів. Ця пересувна виставка, за задумом організаторів, постане в різних містах і країнах, що входять в басейн річки Дунай.
День Дунаю
Солісти та колективи Кілійської ОТГ взяли участь в концертній програмі, підготовленій міським відділом культури. До присутніх звернулися Кілійський міський голова Павло Бойченко та гості свята – представники Євросоюзу.
Нам пощастило жити на березі найдовшої річки Європи – Дунаю! Для нас це не просто водойма або відмітинка на карті, а джерело життя та улюблене місце для відпочинку. Я впевнений, що цей день покладе початок плідній співпраці між Кілією та організаціями Європейського союзу щодо очищення дунайської води”, – зазначив Кілійський міський голова Павло Бойченко.
Для дітей була підготовлена квест-програма, завдяки якій діти більше дізнавалися про Дунай і його мешканців. Пройшовши всі етапи квесту, діти отримували призи. Всі бажаючі могли в фотозоні «оформити» на пам’ять «Паспорт жителя Дунайського басейну».
У затишних зонах, що розташувалися на паркових алеях, кожен знайшов собі заняття до душі.
До речі, у Кілії Дунай – це ще й натхненник поетів, піснярів і художників. Тож не дивно, що йому присвячує свої картини Валерія Левенцова – членкиня Спілки художників України, яка представила свою виставку. Такі свята проводиться щорічно в населених пунктах, що знаходяться на березі Дунаю. У цьому році він пройшов у Кілії.
День Дунаю
Авторка – Анна Булій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *