Чи була коаліція? Конституційний суд розглядає законність розпуску Ради

Засідання Конституційного Суду розпочалося 11 червня о 10 ранку. На засіданні виступив президент Володимир Зеленський. Під Радою зранку були протести, мітингарі принесли плакати з написами “Ні конституційному перевороту”, “Зеленський, не паплює Конституцію”, Бережи Україну, КСУ!”

На засіданні присутні кілька народних депутатів, адвокат Зеленського. Під час виступу нардеп від БПП Сергій Алексеєв повідомив, що жодних конституійних підстав для розпуску парламенту не було. Розповів про те, як створювалась коаліція в парламенті, як з неї виходили фракції. За словами Алексєєва, після виходу з коаліції Радикальної партії Самопомочі і Батьківщини, численність коаліції перевищувала 226 учасників за рахунок позафракційних депутатів.

Жодних підтверджень, що коаліція припинила своє існування у 2016 році – нема.

Згідно з рішенням КС, “позафракціники” можуть входити до складу коаліції.

Нагадаємо, 21 травня на сайті президента було опубліковано указ № 303/2019 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів на 21 липня цього року.

На думку Зеленського, головний аргумент для розпуску Верховної Ради – “дуже низька довіра громадян до парламенту”. Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції.

Представники фракцій “Народний фронт” і Блок Петра Порошенка вважають “сумнівними” юридичні механізми розпуску Ради.

Трансляція наживо – від Радіо Свобода:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *