Гагаузькі страви з Виноградівки Болградського району скуштували аж в Теплодарі

Обласний Центр гагаузької культури з селі Виноградівка взяв участь в Першому регіональному фестивалі національної кухні, який проходив в місті Теплодар з нагоди його Дня народження.

Мета співробітників Центру гагаузької культури була не просто приготувати і подати на фестивалі споконвічні страви гагаузької кухні, але й за допомогою них познайомити учасників та гостей зі «смачною» культурою і побутом своєї нації.

«Відрадно, що запрошення від організаторів цього фестивалю ми отримали ще взимку. Це дало можливість ґрунтовно і змістовно підготуватися до участі в ньому », – розповіла Ольга Кулаксиз, директор обласного Центру гагаузької культури, що у Виноградівці.

Гагаузи Виноградівки винесли на суд журі фестивалю такі страви, як сук каурма, сарма, гезлеме, фасюль, киирма, геврек, лаланги, каллен, кабакли, жизли, мамалига, туршу, курбан-булгур, піінір, а також національний хліб – колач і чьорек пита.

Усі вони приготовані за рецептами прабабусь і бабусь, і, варто відзначити, готуються так само донині у багатьох гагаузьких родинах. Також виноградівці не забули і про таких традиційні напої, як шарап, раки, коньяк і ошаф.

Багатьох відвідувачів змушував зупинитися намет учасників фестивалю з Виноградівка, незважаючи на велику кількість страв – української, молдавської, азербайджанської та інших кухонь. В яскравих національних костюмах гагаузи з посмішкою зустрічали кожного гостя. Приваблювало і саме оформлення наметів, прикрашених домотканими килимом і скатертиною, а також софрім – маленьким національним столиком – з традиційними на ньому короваєм, калачем і чотри з вином.

Здавалося, перемога буде за гагаузами, судячи з захоплених облич суддів під час дегустації їх страв. Але Центру не вистачило всього якісь два бали до повного тріумфу. Вони стали власниками диплому другого ступеню та мікрохвильової печі, поступившись перемогою представникам азербайджанської кухні, яку представляв один з ресторанів.

Але, якби було дві номінації «найкраща кухня серед ресторанів» і «краща серед аматорів», Виноградівка обов’язково здобула б перемогу.

«У будь-якому випадку, нам приємно, що ми стали учасниками такого чудового фестивалю. Подібні заходи дуже важливі і потрібні для того, щоб кожен з етносів, що проживають в нашому багатонаціональному краї, міг познайомити якомога більшу кількість людей зі своєю самобутньою культурою. Від цього багато в чому залежить згуртованість нашої держави», – зазначила Ольга Кулаксиз.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *