Француз на Одещині вирощує субтропічне міні-ківі

У Біляївському районі Одещини можна побачити незвичайний сад з екзотичними рослинами — актинідіями. На гілках цих субтропічних ліан ростуть міні-ківі. Вирощуванням нового виду фруктів займається французька компанія Primland, яку очолює Франсуа Жан Лафітт.

Майже 40 років тому француз створив потужне підприємство, яке займалося вирощуванням субтропічних ягід. Сьогодні під його керівництвом — понад 350 працівників, які доглядають плантації у п’яти країнах: Франції, Португалії, Іспанії, Італії та Україні. Загальна площа садів перевищує тисячу гектарів. Середній прибуток з 1 га — близько 10 000 євро.

француз

На Одещині екзотичні ківі під брендом Nergi збирають із середини серпня до середини вересня: з одного куща можна отримати від 10 до 50 кг фруктів. Річний врожай сягає 200 тонн ягід, з яких близько третини бракується через доволі суворі вимоги до товарного вигляду продукції, яка не повинна мати жодних дефектів. Плоди знімають з ліани вручну за тиждень-два до повного дозрівання. Потім відправляють до рефрижераторів ще на сім-десять днів. А далі — на ринки України та Європи. Особливо їх цінують німці: вони кажуть, що смак українських міні-ківі набагато кращий, аніж португальських чи французьких.

Тестовий урожай українських міні-ківі був зібраний у 2015-му (перший збір — через три роки після посадки), а восени 2016-го міні-ківі під маркою «Made in Ukraine» вперше з’явилися в українських супермаркетах.

Сам пан Лафітт налаштований оптимістично. На його думку, найближчим часом ситуація в нашій державі поліпшиться, а в середньостроковій перспективі Україна може стати економічно успішною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *