Як у Європі: “шведський стіл” запровадили у трьох одеських школах

Рибна паличка, шніцель, пюре, рис із овочами, а також салати, фрукти чай і морс – меню шкільної їдальні. Тут запровадили харчування за принципом “шведського столу”. Другокласники самостійно обирають собі їжу за смаком.

Школяр Микита Лащенко вже встиг оцінити страви із нового меню: “М’ясна паличка, вона соковита, а пюре – воно смачне. Зараз все краще набагато, ніж як тоді”. Раніше не можна було, як “шведський стіл” вибирати їжу ту, що захочеш”.

Меню для “шведського столу” кухарі розробляли спільно з батьками. Учні можуть обрати одну страву з двох запропонованих. Обіди щоранку готують на кухні шкільної їдальні. Протягом тижня кухарі встигають приготувати щонайменше 30 видів страв.

Технолог Ганна Проненко розповідає: “Ми відслідковуємо, щоб дитина споживав достатню кількість вітамінів. Це рибні та м’ясні страви, а також в раціоні обов’язково повинні бути овочеві салати – сезонні овочі огірки, помідори, буряк діти люблять”.

Після урізноманітнення меню вартість харчування не змінилася. Для учнів початкових класів та пільговиків їжа безкоштовна – гроші виділяє міська рада. А от для старшокласників обід коштує 25 гривень. Також у їдальні тепер є спеціальний автомат, у якому можна купити гарячий обід.

Ігор Левінзон, постачальник їжі, пояснює: “Вендинговий апарат – це машина, яка включає в себе три секції: холодильна камера, друга – для розігріву і третя – вікно видачі. Вся продукція готується протягом ранку, закладається в охолодженому вигляді, діти підходять і, напевно побачите, отримують в розігрітому вигляді, щоб не затримувати процес видачі їжі маленьким діткам”.

Педагоги впевнені, завдяки пілотному проекту учні зможуть не лише збалансовано харчуватися, але й навчаться робити вибір.

харчування

Поки що за принципом “шведського столу” харчуються учні трьох одеських шкіл: Європейського ліцею, 125 школи та 9 гімназії. Запровадити “шведський стіл” у всіх школах Одеси зможуть лише після експерименту, який триває перший місяь тиждень. Якщо проект визнають вдалим, за пропозицію голосуватимуть на наступній сесії міськради.

Джерело – 5 канал

2 thoughts on “Як у Європі: “шведський стіл” запровадили у трьох одеських школах

  1. Вважаю що це великий прогресс у харчуванні школярів, сподіваюсь така система буде незабаром впроваджена по всій країні!

    1. Це дуже крутий поворот і революіційні зміни для Одеси. Прагнемо, щоб таке харчування було впроваджене у школах міста, і сподіваємось, цього вимагатимуть і жителі інших сіл і містечок, від свої місцевих рад. Харчування – виключно в компетенції влади на місцях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *