Громадам Одещини пропонують активніше залучати кошти ЄС

В одеській бібліотеці імені Багрицького відбулася  презентація європейських програм для фінансування місцевих громад.  В залі зібралися представники громад з Одещини: Біляївська, Лиманська, Красносільска, Визирська, Вилківська, Тузлівська, Шабівська громади, а також Великого Дальника та мер Теплодару.

Зустріч відбулася за сприяння  Одеського регіонального відділення Асоціації міст України.

грант

Як розповіла спікерка проекту, кандидатка економічних наук Тетяна Котенко, бізнес-тренерка з проектного управління, експертка з оцінки культурних проектів, грант-менеджменту та написання грантових заявок, а також очільниця Національного контактного пункту «Горизонт 2020» за напрямком “Малі та середні підприємства (“SME Instrument”), пункт офіційно зареєстрований від Міністерства освіти і науки  України в  місті Кропивницькому на базі Центральноукраїнського національного технічного університету.

«Планами роботи на 2019 рік передбачено проведення  тренінгів, семінарів, інформаційних днів   по програмі «Горизонт 2020» для можливості залучення під інноваційні проекти фінансування з боку Європейського Союзу, — розповідає Тетяна Миколаївна. — Крім того що займаюся проектною діяльністю, співпрацюю з   об’єднаними територіальними громадами. Побувала із заходами в Києві, Дніпрі, Тернополі, Івано-Франківську, в червні плануємо зустріч у Черкасах.  В Одесі ми вже проводили подібну зустріч в лютому, у цій самій бібліотеці. Але там була інша цільова аудиторія: бізнесмени та представники культурних закладів, тому й дещо інший інформаційний блок. Сьогодні у нас була своєрідна освітня зустріч з представниками ОТГ. Вже  у вересні ми плануємо провести більш конкретне навчання з написання грантових заявок. Звичайно, якщо буде  запит і потреба, то можна буде й раніше провести зустрічі, навіть в індивідуальному порядку».

Гранти, з якими працювала пані Тетяна, могли складати від 50 тисяч  до 2,5  мільйонів євро. На сьогодні донорські організації досить прихильно ставляться до таких напрямків як  екологічна безпека, енергозбереження, інфраструктура, іновації, розвиток громадянського суспільства, збереження культурної спадщини.

Так, у Кропивницькому вже 4 ОТГ отримали кошти від міжнародних донорів. Пані Тетяна радить моніторити сайти Мінрегіону, Міністерства кльтури, молоді та спорту, де ці проекти розміщуються, каже, це реальні ресурси, які можна залучити в інфраструктуру,- особливо якщо вони пов’язані з модернізацією і розвитком сільських територій.

Як правило, керівництво  ОТГ зосереджується  в першу чергу на практичних питаннях: дороги, освітлення, енергозбереження.  Та практично в кожному населеному пункті є певні громадські організації. Симбіоз  ГО та місцевого самоврядування може бути дуже корисним, адже частина грантів розрахована саме на громадські структури, неприбуткові, із спрощеною звітністю. З іншого боку , ГО потребують виконавців  для своїх проектів. І якщо вони знаходяться на території тієї ж ОТГ, то це означатиме і зарплатню, і податки до свого ж бюджету.

Окремо зупинилась пані Тетяна Котенко на програмі «Горизонт 2020» за напрямком “Малі та середні підприємства (“SME Instrument”). Вона фінансується з ЄС з 2014 до 2020 року з бюджетом 70 млрд євро. Кошти можна залучити за трьома напрямками: передова наука, іновації й дослідження. До прикладу, переможцями й отримувачами грантів з україни вже стали виробники сонячних жалюзі, або  іноваційники, які запропонували проект утилізації медичних відходів. Фінансуються дослідження, пов’язані з космічною енергетикою, кліматичні “ваучери”.

Крім того, є грантові програми підтримки учасників АТО, тимчосово переселених осіб, представників бізнесу, що займаються іноваціями. Подібні проекти фінансує USAID, Агенція США з міжнародного розвитку.

Василь Резніченко

Своїми враженнями від зустрічі поділилася Оксана Удовиченко, член виконавчого комітету Тузлівської  ОТГ:

 

«Доповідь із складання проектів і програм  була дуже цікава. Але ж треба фахівця, щоб міг розібратися, чим бізнес-план відрізняється від заявки. Для нашої громади  цікаві  такі  напрямки  як екотуризм та енергозбереження. Енергозберігаючі заходи  можна було б почати з дитячого садка чи школи. Дитсадок у нас гарний: два корпуси, до 60 малюків. Ремонт зробили, обладнання непогане. Топимо вугіллям. А от якби встановити сонячні батареї – чи тут , чи у школі. Сонця у нас вистачає. Була б серйозна економія. Що ж, поки думаємо, як скористатися отриманою інформацією. Добре, що є до кого звернутися за порадою».

Готовність допомогти у складанні заявок для одеських громад спікерка проекту Тетяна Котенко підтвердила. Усі учасники зустрічі отримали на руки електронну версію презентації з переліком корисних сайтів та інших джерел інформації.

Підсумував зустріч виконавчий директор Одеського регіонального відділення Асоціації міст України В’ячеслав Демченко, підкресливши, що пошук грантів й додаткового фінансування з різних джерел – важливе завдання для громад, які стають на шлях самостійного розвитку. А тому отриманими знаннями варто скористатися на повну.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *