Біляївська громада сортує сміття та облаштовує полігон для відходів

Нещодавно Біляївська міська рада в особі комунального підприємства “Наш дім” отримала дозвіл на розроблення проекту землеустрою на відведення ділянки землі у 4,56 га для розміщення там полігону для твердих побутових відходів. Про це повідомляє видання bilyayivka.city.

Тривалий час все сміття з Біляївки та декількох навколишніх сіл відвозять на звалище, яке знаходиться в Доброжанове. Воно займає територію у три гектари. На цьому сміттєзвалищі вже кілька років поспіль працює лінія сортування сміття.

Нещодавно у Біляївській громаді почали збирати окремо пластик, папір та картон, а також продавати відсортоване сміття на вторинну переробку.

Втім, як розповідають у міськраді, це все не вирішує головну проблему. Міське звалище – перевантажене, а громада має шукати нові можливості утилізації сміття з найменшою шкодою для навколишнього середовища.

Для цього ми запланували створити сучасний полігон твердих побутових відходів, мова не йде про звичайне звалище, де сміття утилізують, шляхом його закопування, – розповіли нам в управлінні розвитку та управління комунальним господарством Біляївської міської ради, – перший крок зроблено – це отримання дозволу на розробку землевпорядної документації”. 

Одночасно вже кілька років поспіль міськрада шукає ймовірного інвестора чи партнера, а також ідеї, як утилізовувати відходи найбільш екологічним способом.

Ми розглядаємо та вивчаємо різні варіанти, – розповідають в управлінні. – Можливо, це буде будівництво об’єкта з переробки, сортування ТПВ і генерації електроенергії. У нас був з таким проектом вже інвестор. З різних причин співпраця поки що не склалася, але ідея, яку вони пропонували, дуже цікава”. 

Ще одна ідея, яку вивчають у міськраді – це будівництво лінії механічного сортування сміття. У авторів цього проекту є успішні приклади в Україні.

Єдиний варіант, який ми не розглядаємо – це використання цієї території під звичайне звалище. Це шлях в нікуди”, – відзначають у міськраді. 

Наразі комунальне підприємство “Наш дім” буде займатися виготовленням землевпорядної документації, а жителів просять не забувати, що якісне сортування сміття вдома – це перший крок, який дозволить Біляївській громаді стати більш дружньою до екології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *