Чи стане сонячна енергія доступніше? Зміни до Закону України “про джерела альтернативної енергії”

Чи будуть з 1 січня 2020 року в Україні заборонені джерела альтернативної енергії потужністю до 30 кВт?

У ЗМІ з’явилася серія статей із роз’ясненнями. Хтось з колег написав, що новий Закон – це прогрес для розвитку альтернативної енергетики в Україні. Інші пишуть, що дана ініціатива вб’є дрібну генерацію сонячної енергії. Істина, як завжди, знаходиться десь посередині.

Чим загрожує українцям новий Закон, мені допомагали розібратися юристи та технічні фахівці компанії IogicPower (торгова марка обладнання для сонячних електростанцій)

Закон №8449-д поки не набув чинності. Його повинні підписати Спікер Парламенту та Президент України.

Чи буде він взагалі підписаний, з огляду на політичну ситуацію в країні, науці не відомо. Особисто я вважаю, що цей Закон, особливо в частині правового регулювання джерел малої генерації альтернативної електроенергії в Україні потребує ретельного доопрацювання.

Зміни, які стосуються джерел альтернативної енергії потужністю понад 1 мВт (для сонячних електростанцій) та більш ніж 5 мВт (для вітряних), передбачають обов’язкову участь великих виробників в аукціонах.

Перший (пілотний) аукціон планують провести до 31 грудня 2019 років через систему електронних закупівель ProZorro. Переможець торгів отримає гарантований тариф на закупівлю електроенергії від держави терміном на 20 років.
Мені здається, якщо Закон буде підписано, а пілотний аукціон проведено, не складно вгадати, хто отримає заповітний контракт. На жаль, монополії в Україні поки що ніхто не скасував.

Автори Закону №8449-д стверджують, що система аукціонів дозволить знизити вартість «чистої» електроенергії для кінцевого споживача, а також надати інвесторам  гарантії для реалізації проектів розвитку альтернативної енергетики в Україні.
Участь дрібних виробників альтернативної енергії в аукціонах Законом не заборонено. Однак, для власників сонячних електростанцій потужністю менш ніж 1 мВт ця норма не є обов’язковою.

Що стосується малої генерації, на сьогоднішній день «зелений тариф» для “домашніх” СЕС (їх потужність – до 30 кВт, розміщення – без обмежень) становить 18 євроцентів, з наступного року він знизиться на 10%.

Чи стане сонячна енергія доступніше

У новому Законі збільшена максимальна потужність для домашніх (міні) електростанцій з 30кВт до 50кВт. Норма, яка розширює можливості додаткового доходу для приватних домогосподарств, оскільки, незважаючи на стрімке зростання, ринок малої генерації альтернативної електроенергії в Україні становить всього 0,1% від загальної кількості приватних домогосподарств в Україні (близько 6,5 мільйона).

Суперечливим моментом, нового Закону стала обов’язкова умова отримання “зеленого” тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт – фотомодулі повинні бути встановлені на дахах (фасадах) будівель або інших капітальних споруд.
При розгляді проекту Закону №8449-д поправка №24 була відхилена. Незважаючи на це, в.о. голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський знову додав пункт про заборону «зеленого тарифу» для наземних СЕС на розгляд парламенту. У підсумку, поправка була прийнята.

Автор цієї поправки, народний депутат Олександр Домбровський, вважає, що ця норма Закону дозволить знизити ризики незаконного отримання прибутку від використання «зеленого тарифу» нечесними постачальниками.

З практичного досвіду фахівців IogicPower, на даху середньостатистичного приватного будинку може поміститися певна кількість сонячних батарей, які зможуть забезпечити СЕС потужністю не більше 10-15кВт. Якщо новий Закон буде підписаний ї набуде чинності, для встановлення додаткових фотомодулів необхідно буде побудувати капітальну будівлю, а це не дешевий процес, якщо вважати оформлення дозвільних документів, будівельні роботи та введення в експлуатацію господарських будівель. Або стати юридичною особою – виробником сонячної енергії й встановити на своїй ділянці (якщо дозволяє цільове використання землі) сонячну електростанцію потужністю понад 50 кВт

Чи стане сонячна енергія доступніше

Якщо Ваша мета – економити на оплаті рахунків за електроенергію за допомогою домашніх сонячних електростанцій, при цьому, не плануєте користуватися «зеленим тарифом» – ніхто не може заборонити вам встановлювати сонячні батареї там, де ви вважаєте за потрібне.

ДЖЕРЕЛО:

Авторка: Катерина Орел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *