Одеський еколог: дрібні лимани Нацпарку перетворюються на пустелю

Водно-болотні угіддя в НПП «Тузловські лимани» стрімко висихають через відсутність природної прірви між Чорним морем і національним парком. Так, на даний момент лимани Малі Шагани і Хаджидер повністю висохли і перетворилися на пустелю.
Про цю сумну звістку на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив Іван Русєв, відомий еколог і науковий співробітник Національного природного парку «Тузлівські лимани».
Зокрема, науковець повідомив, що така ситуація на лимані Малі Шагани утворилася в через відсутність природної прірви між Чорним морем і Тузлівськими лиманами, закриття якої відбулося ще в 2015 певним підприємством, яке також постійно безкарно закриває відновлювану силами співробітників і волонтерів Нацпарку прірви на 24 км піщаного пересипу.
Також серед причин стрімкої деградації водно-болотних угідь міжнародного значення – і відсутність стоку малих річок Хаджидер і Алкалії і весняних опадів, що тягне за собою пересихання дрібних лиманів національного парку, стверджує пан Русєв:
«Такого на Тузлівських лиманах, вже в травні цього року, мені в цих природних екосистемах, раніше спостерігати не доводилося», – підкреслив Іван Русєв в своєму повідомленні.
Подібна доля спіткала ще один лиман – Хаджидер, а точніше його частину, що примикає до румунської дамби.
«Відсутність води на цій ділянці, призвела до різкого скорочення чисельності гніздових водно-болотних птахів на островах, які раніше тут формувалися», – розповів у себе на сторінці еколог.
Іван Русєв стверджує, що пустельні ділянки утворюються через діяльність підприємства, яке абсолютно не звертає увагу на те як впливає їх діяльність на екологічну обстановку в національному природному парку «Тузловські лимани».
«Між тим, Мінприроди, володіючи величезними ресурсами, вже кілька років ігнорує запити адміністрації нашого нацпарку на виділення невеликих коштів для придбання Парком спецтехніки з підтримки водообміну між Чорним морем і Тузлівськими лиманами. Чиновники міністерства виділяють гроші лише «своїм», які дають їм відкати», – переконаний Іван Русєв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *