“Кентаври” – за стандартами НАТО: нові катери в Одесі показали гарні характеристики

В Одесі протестують два нових десантно-штурмових катери типу “Кентавр”, які повинні приєднатися до сил постійної готовності Військово-морських сил України. Про це повідомляє прес-центр Міноборони.

За інформацією Міноборони, вже завершено заводські випробування побудованих катерів типу “Кентавр”. Зараз йде підготовка до проведення державних випробувань. Так, “Кентаври” були випущені на замовлення Міністерства оборони України на суднобудівному підприємстві “Завод” Кузня на Рибальському “.

За словами військовослужбовців, їх місія – значно підвищити боєздатність українського флоту. Катери вже кілька разів виходили в акваторію Чорного моря біля берегів Одеської області. Перші враження дуже хороші – вони досить маневрені, швидкісні, стійкі до морським хвилюванням. Навіть при хвилюванні в три бали, катери впевнено маневрують і дають максимальні швидкості до 40 вузлів. Як далі покажуть себе під час державних випробувань, у тому числі щодо застосування зброї, – покаже час, – зазначив представник суднобудівного підприємства “Завод” Кузня на Рибальському “Леонід Бабак.

Фахівці оцінили “Кентавр” згідно вищим балом. У катера броньований корпус, на ходу він повністю автономний і малопомітний в море через невеликих розмірів. Військові виділяють його маневреність, він добротно оснащений озброєнням, щоб знищити окремі маломірні ворожу ціль.

Катери побудовані за стандартами НАТО, тому значно відрізняються від інших кораблів або катерів національних ВМС, радянського виробництва. У процесі його виробництва, експерти внесли деякі зміни, що дозволяють збільшити кількість десанту. Зараз в “Кентавр” легко вміщаються 32 військовослужбовців.

Також експерти відзначили, що попереду екіпажі “Кентавра” чекає перевірка можливостей кормових і носових бойових модулів і фактичне виконання стрільб по цілях.

Система управління “Кентавра” працює в автоматичному режимі. На борту якісно працює як радіолокаційна станція, так і сучасне навігаційне обладнання. На екранах планшетів чітко відображена вся інформація про поточну надводну обстановку. До того ж, катери є малопомітними для засобів стеження противника, – зазначив Леонід Бабак.

За словами Леоніда Бабака, в “Кентаврі” встановлена ​​така система активного захисту, як і на малих артилерійських бронекатери – спеціальна система судна попереджає про бойовий опроміненні, і автоматично встановлює димової і теплової завіс.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *