Великобуялицька ОТГ чекає виборів, скасованих через воєнний стан

15 квітня відбулася виїзна консультація Одеського регіонального відділення Асоціації міст України до Іванівського району. Регіональний консультант з юридичних питань Юрій Ямковой зустрівся з керівництвом Великобуялицької сільської ради пані Євдокією Дучевою і головою Петрівської селищної ради Іллею Радославовим.

Минулого року обидва селища прийняли рішення про створення Великобуялицької ОТГ, отримали узгодження і призначену дату виборів – 23 грудня 2018 року. Однак, через введення в Одеській області тимчасового воєнного стану, вибори в громаду були скасовані. Саме це питання нині найбільше хвилює громаду, – розповідають очільники місцевих рад. Адже люди сподівалися на зміни, надіялися розпочати новий фінансовий рік, отримати кошти інфраструктурної субвенції, навіть планували здійснювати конкретні проекти. Тим часом – певності немає: через відкладені вибори громада досі не знає, чи відбудеться голосування до місцевих рад, без якого громада не зможе якісно запрацювати. 

Не виправдались надії людей, які сподівалися, що з початку 2019 року громада якісно почне змінювати їхнє життя, розповідає Петрівський голова Ілля Радославов:

Від того, що вибори скасували, маємо тільки негатив. Люди нам дорікать, нащо ми погодились на об’єднання – коли нічого не відбувається? За цей час ми могли  б отримати субвенцію, і вже щось здійснити, а ми сидимо і не знаємо, коли чекати виборів. Більша територія Іванівського району вже відійшла громадам, поряд утворено Знам’янську і Коноплянську ОТГ. Ми з ними в  різних умовах, у них помітно, що є громада, а тут – глухомань. І невідомо що взагалі далі, найбільше людей непокоїть невизначеність”, – розповів СИЛІ ГРОМАД Ілля Радославов.

Голова Петрівки розповідає: у громаді мали великі плани на збільшення бюджету. Вже цього року сподівалися і на ремонт будинку культури, і облаштувати парк в центрі селища, і на якісне відновлення місцевої амбулаторії. На жаль, все це довелося відкласти – коштів у бюджеті нема.

Між тим, перевагою нової громади може стати і близькість до обласного центру. Якщо облаштувати одну з місцевих доріг, до Одеси з Великобуялицької ОТГ можна буде дістатися за 30 хвилин: навпростець до міста всього 40 кілометрів. А до траси Одеса-Київ – 22 км.

В громаді планують ефективно використовувати і землі колишнього військового аеродрому, – через відсутність діалогу з Міноборони громада роками не отримує котів до своєї скарбниці від її використання.

Грошей в бюджеті немає. А нам треба просто ставати громадою, ні в кого нічого не просити, і самостійно розвиватись, покращувати своє життя”, – зазначає голова села.

Як запевнив Юрій Ямковой, Асоціація міст України тримає на контролі питання місцевого самоврядування, і також очікує від ЦВК конкретної дати призначення виборів до ОТГ, які не відбулися через воєнний стан в 10 областях України.

Але реформа незворотна, тож Великобуялицька ОТГ трохи довше, ніж інші в Україні, але таки відбулася. В будь-якому разі, Асоціація міст поряд, і захищатиме процеси, спрямовані на зміцнення і ефективність місцевого самоврядування”, – сказав Юрій В’ячеславович.

Ямковой

Зазначимо, що особливість Великобуялицької ОТГ в Іванівському районі – у її національній ідентичності, і людській ментальності. Переважна більшість місцевих мешканців – етнічні болгари, які кілька століть тому тікали від переслідувань Османської імперії і знайшли прихисток аж у цій частині Одещини. Історично на карті області спочатку було засноване село Благоєво (давня назва Великого Буялика), вихідці з якого пізніше утворили селище Петрівка. На сьогодні населення Петрівки налічує близько 5,3 тисячі чоловік, у Великобуялицькій селищній раді проживає 1600 людей, тож загальна кількість новоутвореної громади складає понад 7 тисяч людей.

Тому об’єднання в єдину громаду місцеві жителі вважають деяким чином і відновленням історичної справедливості, – традиційно великої, дружньої і заможної громади, яка завжди була притаманна старовинним болгарським селам.

Автор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *