Кілійська ОТГ модернізує шкільну освіту

Начальник відділу освіти міської ради розповів про головні цілі освітньої галузі Кілійської ОТГ. За словами Сергія Мергута, вона повина змінитися кардинальним чином і вивести освіту громади в авангард не тільки області, а можливо, і всієї України.
“Покрівлі, вікна – це, безсумнівно, важливо, – констатував керівник. – Але головним для педагогів все ж є освітній простір, що включає засоби навчання, дидактичний матеріал, інтерактивне обладнання”.
І в першу чергу, на думку Сергія Мергута, який представив концепцію розвитку закладів освіти в ОТГ, повинні бути модерновані класні кімнати, які протягом десятиліть не змінювалися, на відміну від педагогів, які постійно удосконалюють свою майстерність.
Починаючи з цього року, система освіти почне змінюватися кардинальним чином. Уже влітку 2019 року спільним рішенням керівництва Кілійської ОТГ починається масштабна робота по впровадженню нового інформаційного освітнього простору. І в першу чергу нововведення торкнуться кабінетів української мови та літератури. Вибір цих кабінетів не випадковий. Українська мова і література – базовий предмет ЗНО. Кошти на реалізацію громада вже має в своєму розпорядженні. Це освітня субвенція при співфінансуванні місцевих бюджетів. Другий напрямок, по якому ми будемо працювати, – це природньо-математичні науки. Почнемо з кабінетів хімії і біології. Вже до початку нового навчального року старші класи в школах Кілійської ОТГ будуть забезпечені дидактичними матеріалами і інтерактивними засобами навчання, мікроскопами. Влітку приступимо до реалізації. Протягом двох років плануємо вирішити ці питання”, – розповів Сергій Іванович.
Передбачено в школах Кілійської ОТГ і стимулювання педагогічної праці. Про матеріальне заохочення педагогів, учні яких вийшли на обласний та Всеукраїнський рівні, також піклуються. Так, за перше місце передбачено преміювання в розмірі п’яти посадових окладів, за друге місце – чотири і за третє – три посадових оклади.
При цьому передбачено і стимулювання самих учнів-призерів. За результатами аналізу ЗНО заплановане і матеріальне стимулювання навчальних закладів. Торкнувся Сергій Мергут і ще одного завдання – вирішення кадрових проблем: фахівців бракує.
Однак, серед переваг – якість освіти. Як зазначив Сергій Іванович, рівень підготовки учнів Кілії досить високий.
Наступний крок – новий інформаційний простір – створення інформаційних хабів. Іншими словами, на базі закладів освіти буде облаштовано по одній неакадемічної класній кімнаті, де замість дошки і парт – вільний освітній простір із зручними кріслами і обладнанням, що дозволяє застосувати інтерактивні комп’ютерні технології. Буде створено вісім хабів з окремим інтернет-простором. Ці заходи знайшли своє відображення у затвердженій міській Програмі «Новий інформаційний простір».
У цьому році планується створення двох інформаційних хабів з облаштуванням навчальних кабінетів, окремої інтернет-мережі, яка дозволяє вести освітні процеси дистанційно. На жаль, школи Кілійської ОТГ поки не можуть похвалитися тим, що надають дистанційну освіту. Причина у відсутності матеріально-технічної бази і відповідних засобів навчання. Між тим, вже 1 вересня нововведення будуть реальністю, підкреслив Сергій Мергут. Фінансування проектів вестиметься при співфінансуванні місцевого бюджету та державних субвенцій.
Так, вже надійшли 1 мільон 800 тисяч на створення інклюзивного центру. Роботи йдуть повним ходом. Створення освітніх хабів і зведення їх в єдиний освітній інформаційний простір – це не просто амбітний проект керівництва Кілійської ОТГ. Це престиж освітньої галузі.
Автор – Анна БУЛІЙ

One thought on “Кілійська ОТГ модернізує шкільну освіту

  1. Дуже приємно що процес розвитку освіти не стоїть на місці. Адже покращення якості освіти прямо впливає на якість спеціалістів яких ми отримаємо для своєї країни!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *