Малі міста Одещини запрошують позмагатися за кошти на розвиток культурного проекту

У 2019 році Кабінет Міністрів спільно з Асоціацією міст України та органами місцевого самоврядування розширює культурний проект “Малі міста – великі враження”.

Проект покликаний показати значний культурний спадок невеликих міст та містечок нашої держави, а також залучити можливості децентралізації для перетворення малих містечок  на самостійні центри із власним унікальним культурним ресурсом.

З презентацією проекту «Малі міста – великі враження» (завантажити) виступив Міністр культури України Євген Нищук. Він, зокрема повідомив, що  вже схвалено Положення про проведення Конкурсу (читати) і 15 квітня розпочнеться прийом заявок. Переможці будуть оголошені 5 липня і саме з цієї дати розпочнеться реалізаціїяпроектів, що мають завершитися до 20 листопада.
Цьогорічній конкурс пройде під гаслом «Дивись, Україно!».
Нагадаємо, минулого року пілот конкурсу «Малі міста – великі враження» було реалізовано Асоціацією міст України та Українським центром культурних досліджень за фінансової підтримки Міністерства культури України. Ідея проекту належить ГО «Інститут культурної політики».
Конкурс підтримав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. У рамках проекту, шляхом проведення відкритого конкурсу, експертною радою Міністерства культури України відібрали 8 зі 158 проектів для впровадження пілотних культурних стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною.
Переможці конкурсу  отримали фінансову підтримку у розмірі не менш ніж 500 тисяч гривень для реалізації проекту. До експертної ради конкурсу увійшов Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. 

«Малі міста у всьому світі є зберігачами культурної спадщини та національної ідентичності.  Дуже знаково, що цього року, як і обіцяв Глава Уряду, суттєво збільшено фінансування конкурсу – у державному бюджеті передбачено 50 млн грн. Асоціація міст України дякує Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману за підтримку цієї вкрай важливої ініціативи, завдяки якій невеликі громади отримують можливість  розвиватися, зростати та ставати культурними центрами з власним потенціалом. Я пишаюся тим, що наша Асоціація залучена до такої доброї справи!», – розповів пан Слобожан.

Серед 8 громад, що отримали фінансування в рамках проекту 2018 року – місто Вилкове, що на півдні Одещини. У вересні на гастрономічний фестиваль “Дунайські гостини” йому вдалося зібрати близько 7 тисяч гостей. Учасниками свята стали 88 артистів, 50 кухарів, 11 майстер-шефів, 40 учасників футкортів. Співфінансування з інших джерел склало близько 1 мільйона гривень. Вилківська ОТГ отримала інфаструктурну субвенцію, і саме завдяки проведенню фесту “Дунайські гостини” громаді вдалося звернути увагу на проблемну дорогу що веде до Вилкового з траси Одеса-Рені: вона була відремонтована перед святом. Визначною подією стало встановленя рекорду України у розділі “Кулінарія”: кухарі приготували найбільшу рибну юшку, вагою у 5 тон. Вже цього року місцева влада Вилкового збирається провести другий фестиваль, і планує зробити його традиційним.

Як повідомив Володимир Гройсман, торік у межах проекту провели 10 культурних подій на місцях, тоді як цьогоріч підтримка в 50 млн грн на грантовій основі дасть можливість провести близько 100 таких подій, і зауважив, що такі заходи об’єднують сотні тисяч людей.

«Чим ми сильні? Серед іншого – креативними індустріями. Українці надзвичайно креативні, і нам потрібно створити середовище, в якому ці індустрії могли б розвиватися – не тільки у великих містах, а й у маленьких, – сказав Володимир Гройсман. – Україна – це не просто місце на карті, а велика 45-мільйонна країна», – наголосив Володимир Гройсман.

Вже цього року  за ініціативи Володимира Гройсмана на конкурс у держбюджеті було виділено вже 50 млн гривень. Ці кошти буде спрямовано на підтримку культурних ініціатив у населених пунктах із населенням до 50 тисяч жителів.

Ініціаторами проектів можуть стати як органи місцевого самоврядування, так і юридичні особи, творчі спілки і фізичні особи-підприємці.

Автор – Оксана Піднебесна

 

5 thoughts on “Малі міста Одещини запрошують позмагатися за кошти на розвиток культурного проекту

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *