У травні в Татарбунарах з’явиться питна вода з Дунаю – БУВР

Забезпечення питною водою сільських населених пунктів Одещини – один з напрямків, яким займається Басейнове управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю.

Як розповів заступник начальника БУВР Іван  Кічук, зовсім скоро готується до запуску перша черга Татарбунарського водогону, що входить до Кілійського та Татарбунарського групових водопроводів.

У нашого Басейнового управління на власному балансі є водозабірна споруда на ріці Дунай, яка подає сиру воду на очисні споруди. Для очищення використовуємо сучасні технології, приміром, не використовуємо хлору, не труїмо людей. Маємо спеціальний майданчик дообеззарражування, де воду обробляють гідрохлоридом натрію, іншими коагулянтами, тому питна вода, яку ми подаємо населенню, досить якісна”, – розповів Іван Дмитрович.

Чисту питну воду фахівці БУВРу доведуть до населених пунктів Глибоке, Борисівка і самого міста Татарбунари, в яких існує гостра потреба. Будівництво практично на завершальній стадії, відкриття нового водогону планується на травень.

Прокладення водомережі на сільських та міських територіях має взяти на себе місцева влада. Раніше татарбунарці часто скаржились, що вода подавалася в мережу з перебоями.

Всього завдяки роботі Басейнового управління водного господарства, питну воду вже отримали 9 населених пунктів Татарбунарського району, і 16 – в Кілійському. Чекає експертного висновку і водопровід, що доведе дунайську воду і до сіл Болградського району. В перспективі, повідомляють в БУВРі, – будівництво Суворівського і Приморського водогонів, – останній має на меті забезпечити водою частину сіл вздовж озера Сасик, де споконвічно не існує природньої питної води.

Всього на Одещині водопостачанням охоплено 57% сільських населених пунктів, з яких у 83% вода не відповідає вимогам державного стандарту “вода питна”. 162 населених пункти користуються привізною водою, через відсутність природних джерел. Населення решти сіл Одеської області користуються місцевими джерелами – шахтними та трубчатими колодязями, прирусловими копанками і свердловинами.

питна водаНа фото – комплекс очисних споруд Басейнового управління водних ресурсів

Автор – Оксана Піднебесна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *