Медицина Кілійщини взяла курс на якість і технології

Медична реформа запустила незворотні процеси. Одні їх чекають, інші ставляться з побоюванням. Про те, що на сьогоднішній день вдалося змінити в медичній сфері Кілійського району і якою вона повинна стати в майбутньому, розповів головний лікар Кілійської центральної районної лікарні Віктор Штегеран
У нас було кілька проблемних питань. Одне з них – застаріла матеріальна база. Інше – кадровий дефіцит. Ці завдання для нас першорядні. Медична сфера в 2016 році знаходилася в глибокій кризі, – зазначає головний лікар. – Тому на державному рівні було прийнято рішення вступити в реформу. Завдяки їй, з 2016 року в Кілійському районі відбулися якісні зміни. За 2016-й в медустанови району було придбано медичного обладнання на 34 тисячі гривень. Уже в наступному році – на 95 тисяч гривень. Але основний прорив стався в 2018 році, коли загальна сума досягла одного мільйона чотирьохсот тисяч гривень. За цей час було придбано обладнання, яке значно поліпшило якість наданої допомоги. Найбільшими придбаннями стали апарат штучної вентиляції легенів, який дарує шанс на життя недоношеним новонародженим з масою тіла 1000 грамів, і апарат біосварки, який дозволяє проводити так звані безшовні операції”.
Це справжній прорив для сучасної медицини, вважає Віктор Штегеран. Також для акушерсько-гінекологічного відділення був придбаний дизельний генератор на випадок перебоїв з електроенергією. Придбані гематологічний і біохімічний аналізатори дозволили підвищити якість лабораторної діагностики, при цьому виключивши повністю людський фактор, а відповідно, і помилки. Головлікар розповів і про велику роботу, яка була проведена в оновленні приміщень відділень лікарні.
Основним проектом у 2017-2018 роках був пологовий будинок. Нам вдалося повністю здійснити ремонт фасаду акушерсько-гінекологічного відділення. Ми почали міняти і логістику надання медичної допомоги. І почали з пологового будинку. Люди потребують медичної послуги, яка включає і якісну медичну допомогу, і сервіс, і належне ставлення медпрацівників. Наш досвід надихнув й інші відділення. Не менш важливими є умови перебування пацієнтів в стаціонарі. Кожен повинен відчувати себе в лікарні, як вдома. Зараз в кожному відділенні створені палати підвищеного комфорту”, – поділився Віктор Штегеран.
Розповів Віктор Володимирович про першочергові завдання, що стоять перед медициною району в 2019 і наступних роках: першочерговим є об’єднання роботи Кілійської ЦРЛ та Центру ПМСД в єдину електронну мережу. І в цьому напрямку проводиться серйозна робота. Кожне робоче місце фахівця лабораторно-поліклінічної служби комп’ютеризовано.
В цьому році ми повинні налагодити єдину систему. Це дозволить пацієнтам менше ходити по кабінетах, і скоротити час очікування в черзі. Другим запланованим на найближчий час істотним проектом розвитку медицини, здатним значно поліпшити надання медичної допомоги в Кілійському районі, є відкриття на базі головного корпусу ЦРЛ приймально-діагностичного відділення. Тільки ремонтні роботи згідно з проектом становлять понад 3,5 мільйона гривень”.
Як повідомив Віктор Штегеран, на даний момент проектно-кошторисна документація знаходиться на експертизі. Загальна вартість разом з обладнанням становить понад 7 мільйонів гривень.
“Ведеться дуже плідний діалог з владою, у якій ми знаходимо підтримку і взаєморозуміння. Суть проекту в тому, що всі пацієнтів, що надходять по «Швидкій допомозі», доставлятимуть до цього приймального відділення. На даний момент обстеження пацієнта займає значну кількість часу, оскільки необхідне транспортування, діагностика і виклик фахівців. У новому приймальному відділенні будуть постійно перебувати медичні співробітники. Крім того, там буде розміщений рентген-кабінет, який сьогодні знаходиться на другому поверсі. Наявність всього необхідного для діагностики та стабілізації стану пацієнта обладнання дозволить уникнути необхідності транспортування складних пацієнтів на другий поверх, яке зараз здійснюється в буквальному сенсі на руках. Крім того, у відділенні буде ультразвукова і лабораторна діагностика, а також інше необхідне для діагностики обладнання”.
З’являться і нові палати інтенсивної терапії. Особливу увагу обіцяють приділити телемедичному кабінету, створення якого передбачається на базі приймального відділення. Завдяки йому, в режимі онлайн черговий лікар зможе отримати консультацію лікарів обласного рівня. Цифрове обладнання дозволить моментально відправляти знімки в обласний центр.
Сьогодні це здається майже фантастикою. Але через рік-два Кілія матиме таке відділення, оскільки це є обов’язковою умовою для багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, якою ми намагаємося стати, – констатував головний лікар.
Автор – Анна БУЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *