Результати децентралізації: бюджет Сарати виріс з 9 до 15 млн гривень

Бюджет Саратської селищної ради за три останні роки виріс з 9 до 15 млн грн, більша частина якого склав бюджет розвитку.

Про це стало відомо під час засідання районної Ради регіонального розвитку з обговорення перспектив розвитку селища Сарата і Саратського району, повідомляє прес-служба Саратської райдержадміністрації.

Про результати роботи селищної ради та актуальні проблеми селища Сарата поінформував селищний голова. Зокрема Анатолій Негодяєв зазначив, що фінансова децентралізація, яка стала одним з початкових етапів ініційованої Президентом України Петром Порошенко реформи децентралізації влади, надала місцевим радам значний фінансовий ресурс для вирішення питань місцевого значення.

Так, у 2016 році бюджет Саратської селищної ради виріс до 9 млн гривень, у 2017 і 2018 роках до – 15 мільйонів, з яких близько 9-10 млн становив бюджет розвитку. Ці кошти були спрямовані на капітальний ремонт дошкільного закладу, вуличне освітлення селища, ремонт тротуарів і комунальних доріг, системи водоочищення в школі та дитсадку, будівництво сучасного дитячого майданчика, оздоровлення дітей та заходи соціального захисту населення. У 2019 році ця робота буде продовжена. Однак є ряд проблем з питань екологічного блоку, такі як необхідність розчищення русла ріки Сарата, реконструкція очисних споруд, стабілізація стану звалища. Вартість цих робіт складає десятки мільйонів гривень.

Вирішити ці проблеми за власні кошти, навіть при збільшеному бюджеті, селищна рада не в змозі. Тому районна та селищна влада буде і надалі домагатися включення цих об’єктів до державних і обласних програм. Зокрема, з таким клопотанням звернувся селищний голова і до присутнього на зустрічі першого заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Паращенка.

Голова райдержадміністрації Антон Лобан поінформував про результати роботи районної влади, спрямованої на збільшення надходжень до місцевих і районних бюджетів, про матеріально-технічне оснащення та кадрове забезпечення сфери охорони здоров’я, розвитку сільської медицини, а також про фінансування дошкільних закладів, впровадження стандартів нової української школи, будівництві і ремонті спортивних об’єктів тощо.

Перший заступник голови ОДА Сергій Паращенко поінформував представників громади про рішення актуальної проблеми – ремонту і будівництва доріг. Зокрема, повідомив, що в цьому році в Одеській області буде відремонтовано близько 700 км доріг, частина коштів обласного бюджету буде спрямована ​​і на дороги в Саратському районі.

Присутні в залі жителі Сарати мали можливість ставити питання. Зокрема людей цікавили вирішення проблем з землею, станом питної води, благоустрою селища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *