“Сліди совкового еко-безумства”: на березі лиману розмито яму з хімікатами

У Татарбунарському районі на узбережжі лиману Шагани була виявлена ​​яма з хімікатами і мінеральними добривами, які лежать там з радянських часів. Про це повідомив еколог Іван Русєв на своїй сторінці в Фейсбуці.
«Обстежуючи прибережну територію лиману Шагани в НПП« Тузловські лимани », я був вражений, як яскраво виділяється світлою ділянкою прибережного схилу, недалеко від села Приморське. Вертикально стрімкий схил був просякнутий якоюсь яскраво білою хімічною речовиною», – повідомив вчений.
За його словами, під час опитування місцевих жителів, стало відомо, що за часів СРСР, тут, на березі унікального лиману, була вирита величезна яма для скидання всіляких отрутохімікатів і міндобрив.
«Сьогодні стіни ями для хімікатів з боку лиману вже немає, вона піддалася абразії і хвилі лиману агани інтенсивно вимивають по крупицях просочений хімікатами глиняний схил. Сумно, що сучасники ніяк не винесли уроки. Вони й сьогодні формують величезні звалища і скотомогильники в межах нацпарку, про що я вже не раз писав на ФБ. Судові процеси, які ініціює адміністрація нацпарку, поки очевидних результатів не дали. Але шанси ще є. (…) В експедиції «Тузла-2018» в нашому НПП «Тузловські лимани», вже були дітлахи з цього села і ми з ними грунтовно попрацювали. В цьому році знову будемо набирати діточок, і так, крок за кроком, сподіваємося, сліди совка поступово зникнуть», – додав природозахисник.
Автор – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *