“Похована заживо”: до краху медреформи у Білгород-Дністровському районі причетний нардеп. ВІДЕО

Сили скінчились, віддавати себе всю далі не бачу сенсу”, – з гіркотою в голосі каже Світлана Селезньова, головний лікар Центру надання медично-санітарної допомоги Білгород-Дністровської районної ради. 26 лютого 2019 року став її останнім днем на цій посаді. 

У квітні 2018-го пані Світлана уклала контракт з районною владою, і почала активно впроваджувати реформу в дорученому їй відомстві. Розповідає:  має для цього великий досвід, адже пройшла всі сходинки професії, як то кажуть, “з низів”. Проте, здійснити задумане, як того вимагало Міністерство охорони здоров’я, їй просто-напросто не дали. Медики 10 місяців чекали, що перейдуть у нове приміщення, яке виділили Центру надання первинної медичної допомоги, але насправді виявилось, що для сімейних лікарів районна влада не знайшла нічого іншого…. окрім захаращеної будівлі на вулиці Миколаївській, 55 у Білгород-Дністровському. Вона не опалюється, окремі кабінети без електрики(!) і в аварійному стані.

Я 10 місяців чекала, що ми таки перейдемо в нове приміщення, я зроблю нормальну “штатку”, ми почнемо отримувати підвищені зарплати. Мені ж не дали цього зробити. Просто не дали. Сенс який далі працювати? Щоб ви розуміли, у мене увесь цей час була зарплата 5200. Я більше грошей потратила своїх, чим я заробила. Ні на комп’ютери нема грошей, ні для ремонту”, – скаржиться фахівець.

Заяву про звільнення головна лікарка склала за власним бажанням. Але до цього, каже, призвела низка подій.  Переконана: на те, щоб усунути її з посади, вплинув депутат обласної ради Дмитро Барвіненко ( батько Віталія Барвіненка – народного депутата від 141 виборчого округу.Ред.)

“Була госпітальна рада. Я в цей час була у Києві і мала їхати до Львова, на нараду по страховій медицині. Мені прийшла термінова смс-ка, що треба з’явитись на госпітальну раду,  хоча “первічка” не має до неї відношення! Я як відповідальний керівник розвертаюсь і повертаюсь в Білгород. Там був наш депутат Барвіненко, він мені особисто в очі сказав: “Ви підете, або я все одно зроблю так, що вас звільнять”. Розумієте, людям не подобається, коли їм говорять правду. Я звонила йому, куди я тільки не дзвонила – мені сказали: треба ділитися. Чим ділитися?! Не можу зрозуміти”, – розповідає пані Селезньова.

Вже зараз, продовжує пані Світлана, в медицині району назріває колапс. Аптеки не можуть укласти угоди з Центром, бо нового керівника нема, пацієнти не можуть отримати потрібних ліків.

Реформу медицини Світлана Селезньова вважає дуже потрібною і ефективною, якби тільки вона виконувалась належним чином. Але у Білгород-Дністровському районі реформа, каже, провалена. На це, як стверджує пані Світлана, не відреагував ні очільник області Максим Степанов, до якого вона зверталась, ні департамент охорони здоров’я Одеської ОДА.

Я зверталась безпосередньо до Олени Тєряєвої (керівник департаменту охорони здоров’я ОДА), а вона мене ще присоромила за те, що їй не сподобалося, що я правдиво висвітила ситуацію з нашим центром. Так і сказала: “Что ж вы делаете, зачем вы ето высветили?”“, – ділиться пані Світлана.

Незадовго до свого звільнення пані Світлана показала журналістам умови, в яких працює новостворений Центр НПМД.

Це ВІДЕО можна переглянути ось тут:

На ремонт будівлі, яку керівництво Білгород-Дністровського району “віддало” під новий центр, були виділені великі  кошти – близько 2 мільйонів гривень, каже пані Світлана. Але вони так і “не дійшли” до свого призначення. Щоправда, й повного пакету фінансових документів очільниця центру не тримала в руках – бо була призначена у квітні, а попередній директор звільнився раніше. Збирала все заново, буквально по папірцях. Між тим, пані Селезньова продовжувала наполягати на ремонті Центру НПСД, через що мала конфлікт з керівництвом району.  А ще одна гостра ситуація розгорілась через оптимізацію штату, що працює в медустановах.

Скажу одне. Після того як я піду, я не знаю, що буде з медициною району. Вона зруйнована. Ми відмінно заключили з людьми декларації, мали непоганий рейтинг, (всього у Б-Дністровському районі підписали 25 тисяч декларацій). Наступним кроком мало стати скорочення –  але не медпрацівників, а техперсоналу, тобто охоронців і прибиральниць. Мені заборонили виконати цей наказ. Тому я й іду. Тому що доктори мали отримувати десь тисяч по 15 тисяч гривень, а сьогодні вибачте, отримують по 5-6 на руки. Тому що роздутий штат. Тому тепер вже тікають доктора с “первички”, один вже пішов, і ще підуть. Люди за таку зарплату сімейними лікарями працювати не будуть! Уявіть собі: людина набрала декларацій, як вона має працювати на ті копійки? “

Збільшити заробітну плату саме для сімейних лікарів  – одне з найперших завдань медреформи, яке їй не дали виконати, – запевняє пані Світлана.

Для цього мною були створені всі передумови, якби мені дали виконати всі накази Міністерства охорони здоров’я: 503, 504, 247. Розумієте?  На жаль, комусь це не вигідно”, – резюмує головний лікар.

Нові умови вимагають менеджмент медичної галузі вміло розподіляти кошти, ефективно керувати персоналом, налагодити сучасні методи функціонування. Приміром, замість штату охоронців Світлана Селезньова збиралася підключити систему електронного відеонагляду. За рахунок економії пішли б збільшення зарплат, а можливо й закупівля необхідної апаратури.

Як писали регіональні ЗМІ, перешкоджав перебуванню на посаді  Світлани Селезньової клан Барвіненків.  Йшлося про те, що Дмитро Барвіненко, депутат обласної ради, і батько нардепа Віталія Барвіненка, поставив  райадміністрації негласне завдання – звільнити незручного головного лікаря за будь-яку ціну, і поставити на її місце “свою людину”.

Між тим, протистояння і відкритий саботаж медреформи вилився у вищеописану ситуацію. Тож наразі сімейні лікарі Білгород-Дністровського району виживатимуть “на мінімалку”.

СИЛА ГРОМАД продовжує стежити за розвитком подій, і готова надати можливість висловити точку зору усім, кого стосується даний матеріал.

Автор – Роман Петровський

ВІДЕО – БесарабіяІнформ

 

One thought on ““Похована заживо”: до краху медреформи у Білгород-Дністровському районі причетний нардеп. ВІДЕО

  1. Результат стану освіти району. “ВСІ”, майже, ну дюже набожні. У племінника “комплекс Путіна”, в школі , зі слів братів Магомедових: “За жлобство”,- (жадібність, інтриги та стукачество), був ними постійно битий. Дядько під час виборів навіть від грошей відмовився за ксерокопії бланків, офіс у сусідній будівлі з бритівським клубом. Кришу зробили, дорікав, навіть туалет-таки зробили. Не прийняли, бо “латифундисти”. А лікарі ж дюже розумні, 10-12 років вчаться (разом з інтернатурою чи ординатурою?). “Гординя” лікаря наштовхнулась на гординю голови громади віруючих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *