“Дитина на мільйон”: У Білгород-Дністровському дитбудинку за рахунок 1 вихованця утримується… аж 150 працівників

В одеських соцмережах останім часом  посилено поширюється лист з проханням допомогти Білгород-Дністровському будинку дитини. Колектив інтернату нібито хоче допомогти дітям і зробити своїми силами ремонт і просить допомогти грошима. Тільки от автори звернення замовчують,  що на сьогодні у цьому закладі перебуває… лише  1 дитина, в оточенні 150 чоловік персоналу!

«Поки що прохання збору коштів – ініціатива установи, не узгоджена з департаментом і явно не первинна потреба. Помагати чи ні – рішення за вами, але можливо, що це… марні зусилля.

У будинку дитини на сьогодні перебуває всього 1 дитина в оточенні 150 чоловік персоналу. Будь ласка, не піднімайте паніку про «бідних діток», їх там немає. Будуть після реформування, – кажуть місцеві громадські працівники, зазначивши, що установа знаходиться в початковій стадії реформування. – Безумовно, що будуть виділені державою кошти і на ремонт, але з урахуванням нових функцій: реабілітації, паліативу, раннього втручання та іншого».

Але ж чому співробітники «бездітної» установи таки випрошують грошей у волонтерів?

Як виявилося, заклад не вперше просить грошей для «бідних діток». До речі, з листопада 2018 у дитбудинку взагалі не було надходження нових малят.

Так, 10 серпня 2018 року на позачерговій сесії Білгород-Дністровського ради виступила Тетяна Дзюбенко – головний лікар «Білгород-Дністровського будинку дитини». Вона звинуватила міську владу в саботажі очолюваного нею закладу, незважаючи на податкові надходження до міського бюджету 2 мільйонів гривень щорічно. Мовляв, влада повинна “включитися” і допомогти цій установі, а замість цього, на одній з обласних нарад запропонували створити на базі дитбудинку міський дитсадок.

Варто зауважити, що на підконтрольних обласному депутату Дмитру Барвіненку інформаційних ресурсах подібна тема піднімається ще з 2016 року. Риторика публікацій полягає в тому, що робота установи, мовляв, “блокується” з 2014 року: обласна служба у справах дітей не скерувала сюди жодної дитини. Якщо на вересень 2016 року в установі перебувало 23 дитини, то на червень 2018 року їх залишилося всього дві.

Насправді ж, звинувачення в саботажі – порожні, так як в Україні діє державна реформа системи інтернатів, і Одеська область – не виключення. Відповідно до вимог законоавства, до 2026 року не повинно залишитися жодного інтернату, а діти мають бути скеровані в прийомні родини.

При цьому, будинок дитини досі фінансується за рахунок обласного бюджету, а в будівлі проводяться регулярні ремонти.

Абсурдна, на перший погляд ситуація, може мати цілком логічне пояснення. Про це в минулому році заявила депутат Одеської обласної ради Ірина Ковалиш:

«Сьогодні в Білгород-Дністровському будинку дитини, розрахованому на 150 місць, знаходиться всього 2 дитини. З урахуванням затвердженого на поточний рік фінансування в обсязі 17 мільйонів гривень, за винятком деяких статей витрат, виходить що утримувати тут одну дитину обходиться в рекордні 5,7 мільйона гривень. Для порівняння 2017 рік цей показник був меншим, але все одно надзвичайно високим », – підрахувала Ірина Ковалиш.

Виходила цікава бухгалтерія: майже 6 мільйонів на утримання одного вихованця. А тепер єдину дитину, яку утримують в будинку маляти, можна сміливо називати мільйонером. Адже вона залишилась одна і всі 17 мільйонів припадають тепер тільки на його частку. Хоча, сформулювати ситуацію можна інакше: за рахунок однієї дитини у Білгород-Дністровську утримується 150 чоловік. Адже вказані величезні суми переважно йдуть на зарплату персоналу, що там працює, – щоправда, незрозуміло, яку роботу виконує.

Чим не абсурдна ситуація, зважаючи на економічні розрахунки та бюджетну політику держави? Про економію і раціональне використання ресурсів в ній і не йдеться.

Між тим, фінансові порушення в комунальному закладі «Білгород-Дністровський спеціалізований будинок дитини» виявила і Держаудитслужба під час ревізії діяльності впродовж 3 років.

“З січня 2015 по серпень 2018 року виявлено фінансові порушення, що призвели до втрат на загальну суму 378 тис грн. З них 164 тис державних коштів отримав головний лікар будинку дитини, який самовільно нарахував собі надбавки за складність і напруженість у роботі, премії та матеріальну допомогу”, – повідомили в Держаудиті.

Ось і виходить, що позбавлена ​​звичайної людської моралі ситуація, цілком влаштовує співробітників Білгород-Дністровського будинку дитини і тих депутатів, під заступництвом яких вони продовжують працювати. І їхні апетити зростають. Але ж мова йде про мільйони, яких дійсно потребують діти.  Тоді як ідея створити на базі будинку дитини міський дитсадок чи спеціалізовану дитячу медустанова – не така вже й погана.

Джерело – ivasi.news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *