У 2019 році на Одещині з’явиться не менше 5 нових ОТГ – прогнозують в АМУ

В Одеській області на сьогодні утворено вже 28 ОТГ. У 2019-му їх має утворитися не менше 5-7. Про це йшлося на прес-конференції в регіональному офісі Асоціації міст України.

«Вже ведуться перемовини з громадськістю Ізмаїла з об’єднання з навколишніми населеними пунктами, почався аналогічний процес в Овідіополі. Все більше людей прагнуть об’єднатися, тому що бачать, як розвиваються громади. Щоправда, в Одеській області проце відбувається досить повільно, особливо на півдні. На Одещині лише 30% території займають утворені громади, і ми на одному з останніх місць в Україні. Це відбувається, перш за все тому, що місцеві еліт не хочуть відпускати владу. Врешті-решт, економічні фактори і здоровий глузд переможуть, адже громадам надається суттєве фінансування і вони можуть впроваджувати різноманітні проекти. Минулого року вони отримали субвенцій на 95 млрд гривень, і могли самі вирішувати, куди витратити свої кошти – наприклад, на будівництво стадіону, лікарні чи дитячого садка», – відзначив консультант з юридичних питань РВ АМУ Юрій Ямковой.

В результаті об’єднання територальних громад, місцеві бюджети збільшуються в середньому у 5-10 разів. Це відбувається за рахунок прямих субвенцій від держави, оминаючи обласні структури. Також у розпорядженні громад залишають 60% податків на доходи фізичних осіб, частина коштів від зібраних доходів на нерухоме майно, плата за землю, туристичний збір та “акциз”.

Як розповів виконавчий директор одеського офісу Асоціації міст України В’ячеслав Демченко, у 2019 році запланована низка поїздок до населених пунктів області з метою роз’яснення переваг створення громад. мешканцям міст і сіл створених ОТГ.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року через воєнний стан в Одеській області не відбулися вибори у трьох новостворених громадах: Візирська, Великобуялицька та Великоплосківська. Ще одна – Зеленогірська Любашівського району, отримала схвалення від Одеської ОДА і чекає погодження для проведення перших місцевих виборів вже у 2019-му.

Автор – Оксана Піднебесна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *