Храм у Татарбунарах залишиться в лоні Московського патріархату, але буде змушений так офіційно і назватися

У Свято-Успенському храмі міста Татарбунари відбулися збори, в яких взяли участь 332 прихожанина. Християни зібралися, щоб прийняти важливе рішення: залишатися в складі УПЦ Московського патріархату, чи за прикладом сусідньої Сарати, перейти до створеної Української Православної Церкви.

У своєму виступі благочинний храмів Татарбунарського округу, настоятель Свято-Успенського храму в Татарбунарах протоієрей Віталій Горзов, зазначив, що згідно із законодавством України, кожен вірянин має можливість своїм голосом визначити долю своєї святині.

У своєму виступі протоієрей підкреслив: «Саме ви, а не випадкові маловіри люди, повинні сьогодні вирішити з ким ви: з Церквою, яку створив Господь наш Ісус Христос, де молилися апостоли та сонм святих, в яку ходили ваші предки і ви нині ходите , де вас хрестили і вінчали? Або ж в нову релігійну організацію, яку створюють деякі українські політики?»

У підсумку за результатами голосування парафіянами було прийнято рішення залишитися в Українській Православній Церкві Московського патріархату. «За» висловилося 330 членів релігійної громади і всього 2 члена громади проголосувало «проти».

Таке повідомлення неоднозначно сприйняли мешканці району.

“Нас знову ділять. Тепер вже на “маловеруюющих”, “средневерующих” и “многоверующих”.
Гібридна війна в розпалі. Російська церква в Україні прийняла естафету гібридних бойових дій. 
Ну, тут, звичайно, їй рівних нема, особливо за рівнем пропаганди, маніпуляцій і обману. 
Шкода, що ті, що вважають себе “многовєрующими” є найбільш легковірними”, – висловила свою думку дописувачка Фейсбуку Олена Власенко.

Тим часом, Українська Православна Церква Московського патріархату підпадає під вимогу Міністерства культури внести зміни до статуту (положення) релігійної організації.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Верховна рада України прийняла закон «Про свободу совісті та релігійні організації». За його вимогою Українська Православна Церква Московського Патріархату (УПЦ МП) повинна вказати у своїй назві приналежність до Російської Православної Церкви (РПЦ).

У тексті закону сказано, що релігійна організація, яка входить у структуру релігійної організації з центром в державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупувала її територію, зобов’язана у назві відобразити приналежність до такої релігійної організації за межами країни. Також зазначено, що коли релігійна організація, яка підпадає під дію закону, протягом 4 місяців не внесе зміни в свою офіційну назву і не подасть відповідні відомості на реєстрацію, її статут втратить силу в частині, яка визначає повну офіційну назву такої організації. Зараз офіційна назва Української Православної Церкви, що знаходиться у канонічному єднанні з Московським патріархатом, – Українська православна церква (УПЦ). Тобто, немає жодної згадки про Московський Патріархат.

Тож Українську православну церкву Московського патріархату, серед яких і храми в Татарбунарському районі, зобов’яжуть визнати приналежність до Росії, – зокрема, в назві релігійної організації. Інакше її діяльність вважатимуть не зовсім законною.

Автор – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *