Кілійські бібліотекарі дарують магію лялькового театру

За допомогою лялькового театру в Кілійській дитячій бібліотеці долучають дітей до читання і вчать любити книгу.

Ляльковий театр «Весела карусель» при дитячій бібліотеці був створений у 2014 році. І щороку, за традицією, до новорічно-різдвяних свят бібліотекарі готують прем’єру. До десяти вистав на рік показують бібліотекарі своїм юним читачам. Вистави, як розповідає завідуюча дитячою бібліотекою Ванда Кройтор, розраховані на різні вікові групи читачів: від дитсадка до учнів 5-6 класів. На прем’єри приходить від 50 до 80 глядачів. І це не тільки кілійські діти, а й юні читачі з Василівки і Вилкового.

Цьогоріч бібліотекарі порадували своїх маленьких читачів прем’єрою «Новорічна казка про Івана Сніговичка та Бабу-Ягу». Режисер театру Віра Бур’ян впевнена, що ляльки, як і книга, навчають дітей співпереживати героям.

За час роботи лялькового театру, безсумнівно, зросла й майстерність взаємодії з ляльками бібліотекарів Ольги Херца і Оксани Гевко, що беруть участь в постановках з найпершої прем’єри. Як зізнаються самі бібліотекарі, сили, що вкладаються в театр, заповнюються стократно непідробною щирою дитячою глядацькою реакцією, їх гучним сміхом та довгими оплесками.

Неоціненну безоплатну допомогу театру надає Євгенія Томша – поет, керівник літературного об’єднання «Дунайська хвиля», що має досвід гри в самодіяльних, в тому числі і лялькових, театрах.

«Євгенія Геннадіївна для нас справжня знахідка, – ділиться бібліотекар – режисер театру Віра Бур’ян. – Вона і ляльки шиє, і порадами допомагає, і безпосередньо грає в спектаклях. Та ще й не по одній ролі – а за чотирьох, змінюючи голос. Самобутня актриса. Ми дуже вдячні Євгенії Геннадіївни. Творчу лепту в роботу театру вносить і учениця 9-А класу Кілійського НВК «ЗОШ № 3 – ліцей» Анастасія Ногай, яка виконує функції музичного оператора. «Весела карусель» об’єднала творчих людей різного віку», – розповіла Віра Бур’ян, яка як режисер є генератором більшості ідей.

Дитячим бібліотекарям доводиться чимало робити власноруч, і шити ляльок теж. Але все ж вони не всесильні, тому мріють про велику стаціонарну ширму, яка значно збільшила б можливості театру. І її перша перевага – безпека. Оскільки, існуюча ширма зібрана, що називається, з підручних матеріалів.

Тоді бібліотекарі змогли б створити дитячу трупу лялькового театру, адже дуже багато малюків після вистави із задоволенням знайомляться з ляльками. А ще це дозволило б бібліотекарям подорожувати зі своїми прем’єрами по школам, дитячим садкам, і показати свої творіння у Кілійській школі-інтернаті. Тому вони щиро сподіваються, що знайдуться меценати-спонсори, готові підтримати їх, і яким будуть щиро вдячні за ширму не тільки бібліотекарі, а й їхні маленькі глядачі.

Зимовий театральний сезон в дитячій бібліотеці завершено, але попереду – нові прем’єри та нові зустрічі, і не тільки з ляльковим театром, а й з цікавими книгами, які з нетерпінням чекають своїх юних читачів на полицях дитячої бібліотеки.

Автор – Анна БУЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *