Реформа освіти: в Лиманській ОТГ директора школи вперше обрали через конкурс. ВІДЕО

Згідно з Законом “Про загальну середню освіту” (ст.26), керівника призначає засновник, або уповноважений ним орган. В утворених громадах засновником для комунальних закладів освіти є відповідна рада від імені територіальної громади (ОТГ). Раніше ці повноваження мали виключно районні відділи освіти. І це одна з головних відмінностей, які відбулися завдяки реформі освіти та децентралізації влади. 

В Лиманській ОТГ на посаду директора претендував лише один кандидат. Олександр Федоров – молодий фахівець, викладач інформатики, випускник цієї ж школи. З минулого року виконував обов’язки директора, тому як воно, – бути лідером великого колективу, – йому знайомо.

Конкурсна комісія оцінювала компетентності претендета за різними критеріями. В результаті схваливши кандидатуру Олександра Федорова, завдяки високим балам. Попереду – підписання трудового контакту: згідно з Законом про освіту, перша угода між органом місцевого самоврядування та новим очільником навчального закладу укладається терміном на 2 роки.

Переможець конкурсу, – Олександр Федоров, поділився з нашим кореспондентом своїм баченням подальшого розвитку школи:

“Життя та проблеми школи мені дуже близькі. Тут в селі Лиман я народився, навчався та працюю в Лиманському НВК вже більше 10 років вчителем інформатики. Тут навчається і мій восьмирічний син.  У червні 2018 року зголосився на пропозицію голови громади Василя Івановича Резніченка тимчасово очолити Лиманський навчально-виховний комплекс до проведення конкурсу на посаду директора закладу.  Зараз у школі навчається 153 учні та 40 вихованців – в дитсадочку.

До початку навчального року нам вдалося провести косметичний ремонт у всіх класних кімнатах, спортивній та актовій залах. Був проведений ремонт фойє школи та ремонт системи опалення на першому поверсі, встановлені 15 нових енергозберігаючих вікон. Для наших першачків були створені всі умови для отримання якісних знань. Для реалізації освітньої реформи Нової української школи був проведений капітальний ремонт приміщення 1 класу та ігрової кімнати. Для 24 найменших дітей були закуплені нові меблі, ноутбук, мультимедійне обладнання, навчальні та дидактичні матеріали.  А за рахунок модернізації котлів під пілети , наш заклад був переведений на цілодобове опалення. В нас тепло постійно.”, – розповів пан Олександр.

Нагадаємо: обрання директорів шкіл на конкурсній основі – нововведення чинного Міністра освіти Лілії Гриневич.  Вона не раз підкреслювала, що лідерами реформи освіти мають стати саме директори шкіл:

“Тому що директор школи – це, в першу чергу, менеджер, управлінець. І, звичайно, він повинен бути лідером вчителів. Ми переконалися: що б ми тут у МОН не придумали, які б красиві стандарти і рекомендації не представили, коли вони приходять на рівень школи, все залежить від директора і вчителя“, – підкреслює пані Гриневич.

Конкурсна основа призначення директорів шкіл, переконані в МОН, демонструє нові підходи норми демократії, такі як прозорість, справедливість та нівелювання домовленостей під час призначення на посади.

Автор – Оксана Піднебесна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *