50 інфікованих дітей, з них двоє – в реанімації: епідемія кору в Кілійській громаді

Епідемія кору на Одещині – локальна і має конкретні причини: на лікарняних ліжках опинились маленькі жителі села Шевченкове, що в Кілійській громаді. Усі постраждалі – діти, які не отримали щеплень проти кору, через відмови батьків.

В одному з сіл Кілійської ОТГ – Шевченкове, кір спалахнув з новою силою. В зв’язку з цим у школах і дитячому садку села Шевченкове з 21 січня введено карантин. Рішення про призупинення навчально-виховного процесу в дитячих освітніх установах прийнято на проведеному 21 січня засіданні виконкому Кілійської міської ради. За інформацією головного лікаря Кілійського центру МСД Лариси Степаненко, кількість дітей, хворих на кір в селі на 19 січня становила 14. А вже на ранок 21 січня хворих дітей у Шевченковому стало аж 40. Ще у десяти дітей діагноз поки не підтверджений, але є підозри на кір.

Нагадаємо: за кількістю щеплених проти кору, паротиту та краснухи дітей Кілійська ОТГ займає останнє місце в Одеській області, а область в свою чергу замикає всеукраїнський рейтинг. Саме село Шевченкове за цими показниками вакцинації «тягне» ОТГ вниз. Як розповіла заступник головного лікаря ЦПМС Раїса Зіневич, вже в суботу були вакциновані вчителі і 10 дітей у віці шести років. Щоб не допустити поширення інфекції, необхідно провести вакцинацію. На даний момент через відмову батьків у Шевченковому не вакциновані 95 дітей у віці від двох років і 204 дитини старше семи років, з яких 142 взагалі не мають жодного щеплення,  ще 62 – щеплені одноразово.

Це вже другий спалах кору у Шевченковому. Під час першого у селі захворіли на кір п’ятеро дітей. За цей час неодноразово працівники охорони здоров’я обійшли сім’ї, які відмовляються від вакцинації, але більшість батьків залишилися непохитними у своєму рішенні не вакцинувати дітей. Навпаки, деякі батьки, безвідповідально підходячи до здоров’я своїх дітей, не просто піддають їх ризику, а усвідомлено закликають дітей, що не мають імунітету, контактувати з хворими.

штегеран

Ситуацію прокоментував головний лікар Кілійської ЦРЛ Віктор Штегеран:

“Сам карантин без потужної вакцинальної кампанії, яка повинна охопити не тільки дітей, а й дорослих, не вирішить ситуацію, а тільки розтягне в часі епідситуацію. Вакцинувати необхідно в першу чергу всіх, хто контактував з хворими, знову ж включаючи дорослих: лікарів, педагогів. Кір небезпечний своїми ускладненнями – кір’євою пневмонією і кір’євим енцефалітом, – і про це необхідно пам’ятати дорослим, які бездумно піддають своїх дітей ризику, відмовляючись від щеплень”.

На даний момент двоє з хворих дітей у важкому стані з кір’євою пневмонією госпіталізовані до реанімаційного відділення Одеської обласної лікарні. Обидві дитини з однієї родини. Відзначимо, що їхній молодший вакцинований братик не має ознак захворювання.

На жаль, через вибір батьків, не завжди свідомий, страждають їхні діти. Звертаюся до кожного мешканця Кілійського району – сьогодні ми на грані великої проблеми, заручниками якої будуть діти. Незважаючи на всілякі причини і упередження проведіть в максимально можливі терміни вакцинацію своїх дітей – це єдино дієвий спосіб попередження кору, навіть під час спалаху”, – закликав батьків до відповідальності фахівець.

У зв’язку зі спалахом кору в Шевченкове, в Кілії прийнято рішення обмежити доступ всіх невакцинованих дітей до навчальних закладів. Крім того, Кілійський міський відділ освіти наділений повноваженнями самостійно при необхідності приймати рішення про призупинення навчального процесу в навчальних закладах Кілійської громади.

Голова Кілійської ОТГ Павло Бойченко зазначив, що ситуація, яка склалась на даний момент, була прогнозована. Вона – результат виключно безвідповідальності батьків і закликав їх в прийнятті своїх рішень спиратися на здоровий глузд.

Стосовно ж карантину, введеного в кілійських школах № 2 та НВК «ООШ- гімназії», а також дитячому садку «Ромашка», в зв’язку з ГРЗ та грипом, то він скасований, а навчальний процес відновлено. А ось в Кілійському НВК «ЗОШ №5-дитячий садок», де за інформацією начальника відділу освіти Кілійської ОТГ Сергія Мергута епідпоріг ГРЗ перевищив 27%, навчальний процес тимчасово до кінця тижня призупинено. Також тимчасово призупинені групові заняття у Кілійській школі мистецтв.

Автор – Анна БУЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *