Як Вилківська ОТГ у 8 разів збільшила бюджет

Найпівденніша громада Бесарабії, – Вилківська ОТГ, – підводить підсумки 2018 року. Найскладніше – вже позаду: етап становлення Вилківської об»єднаної територіальної громади, протидія з бок політичних сил та районної влади. Громаді нещодавно виповнився рік: вибори відбулися 28 жовтня 2017 року. До міста Вилково приєдналися села Десантне, Мирне та Новомиколаївка.

Як Вилківська ОТГ у 8 разів збільшила бюджет

Про головні підсумки року розповів голова Вилківської громади Микола ДЗЯДЗІН:

«Для Вилківської ОТГ 2018 рік був роком росту. Ми завершили формування нашої громади. Включили до громади освітні, культурні, медичні заклади, тепер практично всі заклади функціонують під єдиним керівництвом ОТГ. Також нам вдалося в цьому році виконати всі бюджетні завдання. Практично закінчуємо виконувати роботи по субвенціям з Мінрегіонбуду, а саме, ми перекрили дахи дитячих  садків, шкіл, закінчуємо монтувати відео спостереження по  всій громаді. Закупили  екскаватор для комунального підприємства».

Однією з найвизначніших подій в житті новоствореної громади став Всеукраїнський гастрономічний фестиваль «Дунайські гостини», який відбувся 8 вересня, під час якого був встановлений рекорд України – зварено 5 тон рибної юшки. Напередодні місто Вилкове виграло конкурс «Малі міста – великі враження». Яскраве свято поднало н лише вилківчан, мешканців Одеської області, а й гостей з Румунії, Молдови, Болгарії.  Очільник громади Микола Тихонович каже, фестиваль стане традиційним, у наступному 2019 році він запланований на травень  місяць, зараз чекає підтвердження від Міністерства культури. Громада буде ставити нові рекорди, переконаний пан Дзядзін, – бо реформа з децентралізації таки принесла чимало переваг.

Як Вилківська ОТГ у 8 разів збільшила бюджет

Микола ДЗЯДЗІН, голова Вилківської ОТГ:

«По-перше, зріс бюджет. Я вам скажу, що до формування громади у нас бюджет був 10 -12 мільйонів гривень. Зараз ми маємо 68 мільйонів, а з перевиконанням у нас получилось 72. І позабюджетних зараз маємо 7 мільйоні грн, так що разом десь 77 мільйонів. Повірте, це майже у 8 разів більше, ніж було. Села на собі це відчули в тих питаннях, які вирішені, перш за все соціальної інфраструктури. В  одному з сіл ОТГ ми обладнали дитячий садок, розширили групу, перекрили дах, в другому садочку реконструювали опалення, підключили каналізацію, водопровід. Також перекрили дах однієї з наших шкіл, і обладнали всі класи Нової української школи як у місті Вилковому, так і в приєднаних селах. Також працюємо зараз над питанням подачі води, бо в наших селах з цим великі проблеми. І запланували розробку проекту внутрішньої дороги  районного і обласного значення всередині громади. Всього цього села не змогли б самостійно зробити ніколи: ні по статусу, ні по грошам, які в них були. Так що переваги є, а хто  ще не розуміє переваг – нехай приїдуть побачать їх фактично, у Вилківську громаду». 

Додамо, що Вилківська міська об»єднана громада – єдина в Україні, яка має у своєму складі острів Зміїний. А ще ці неповторні місця на березі Дунаю межують з Дунайським біосферним заповідником, де мешкають тварини й птахи, занесені до Червоної Книги. Пронизаний водними «йориками», вилківський край має не тільки туристичну цінність, а й історичну, адже ще у 17 столітті, його освоювали старовіри, яких тут називають «липовани». Місцеві донині зберегли свою унікальну самобутність, церкву та культуру.

Автор – Оксана ПІДНЕБЕСНА

One thought on “Як Вилківська ОТГ у 8 разів збільшила бюджет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *