Тузлівське протистояння: громада без грошей

У Тузлівській громаді Татарбунарського району триває протистояння між групою депутатів та сільською головою. Кульмінацією конфлікту стало висловлення недовіри та позбавлення повноважень сільського голови Лариси Корнован-Мойсеєнко. Ще 4 жовтня 2018 року 10 депутатів одностайно в результаті таємного голосування прийняли це рішення, яке зараз оскаржується у судовому порядку.

Внаслідок довготривалого конфлікту заблоковано фінансову діяльність Тузлівської об’єднаної територіальної громади. У секретаря сільради Олексія Семещенка, який поклав на себе виконання обов’язків та повноваження сільського голови, немає права підпису фінансово-бюджетних документів. Тим часом,  він і 10 депутатів не дають права Ларисі Корнован-Мойсеєнко заходити в сесійну залу під час пленарних засідань ради, не дають змоги спостерігати і супроводжувати рух важливих для громади документів. Водночас вимагають від неї підписувати рішення, які стосуються фінансування бюджетних установ, – бо ж там, мовляв, діти можуть залишитися без тепла і їжі.

Як врегулювати цю патову ситуацію? Чи спроможні конфліктуючі сторони порозумітися заради добробуту громади?

6 грудня 2018 року було заплановано провести 44 позачергову сесію Тузлівської сільської ради. На порядку денному стояли питання про внесення змін до бюджету громади, про внесення змін до податкової частини та інше.
Але депутати в черговий раз заблокували присутність Лариси Корнован-Мойсєєнко на засіданні, через що дане зібрання не може вважатися легітимним. За підписом самого секретаря, – рішення, прийняті на сесії, залишаються в сільраді, і держказначейство не має змоги дати рух бюджетним коштам громади. Таким чином, сільська рада втратила 170 тисяч гривень медичної субвенції, 56 тисяч – освітньої субвенції, що передбачалась на Нову Українську Школу. Фактично, до кінця року  дитячі садки та школа ризикують залишитися без харчування, а діти громади – без новорічних подарунків.

Якщо місцева «еліта» не знайде спільної мови, функціонування всієї громади  буде по суті заблокованим.  У такому випадку втручання третьої сторони з боку державних інституцій стане неминучим.

Автор – Вікторія Алєксєєнко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *