Якою буде реформа медицини у 2019?

Заступник міністра охорони здоров”я Павло Ковтонюк під час V Національного прес-клубу реформ, що відбувся у Києві, презентував тему “Медична реформа: успіхи та плани на 2019 рік”. Він зазначив, що цього року зміни торкнулися первинної ланки надання медичних послуг: 22 мільйони українців обрали свого сімейного лікаря, а більш ніж 900 закладів реорганізувалися в некомерційні комунальні підприємства.

Вже з 2019 в Україні розпочнеться друга хвиля медичної реформи. Вона буде спрямована на амбулаторну допомогу. Як розповів Павло Ковтонюк,  “Наступного року прийде час спеціалізованої амбулаторної допомоги, це в народі називається поліклініка: спеціалісти, дослідження, аналізи, там де не треба лежати на ліжку, але й не первинна допомога, – спеціалісти. І нарешті з 2020 року на нову модель перейдуть лікарні. Це найскладніший етап: зошити в минуле, тепер лікар все буде заводити електронно, і писати все, що він робить – туди: направлення, лікування й так далі. Рецепт на доступні ліки стане електронним, що дозволить отримувати ліки по цій програмі в будь-якій точці України. Ми вже не будемо прив”язані до тієї території, де людина отримала цей рецепт, і лікарняні стануть електронні, і направлення будуть теж електронні”.

Якщо у 2018 році українці могли безкоштовно здати базові аналізи, пройти огляд і отримати ліки за програмою “Безкоштовні ліки”, то вже в наступному можливості отримання медичних послуг збільшаться на порядок. До перерахованого додаються ще інструментальна діагностика і послуги фахівців. З огляду на реформу, у органів місцевого самоврядування теж з”являться завдання, – наприклад ремонт поліклінік, чимало з яких тривалий час стояли без уваги.

На первинній ланці у нас теж були деякі такі прохання, – продовжує заступнк міністра, – починаючи від простого: місе для дитячого візочка, зона очікування зі стільчиками, відкрита рецепція. Знаєте, не таке от віконечко, куди ти кричиш жіночці в дірочку жінці: “Я такий-то, дайте карточку!”. Забери скло просто  – выдносини моментально налагоджуються між тобо і реєстратором, бо ти людину перед собою бачиш”, – зазначив Павло Ковтонюк.

Також заступник міністра окремо зупинився на забезпеченні усіх робочих місць сімейних лікарів комп”ютерною технікою, наголосивши, що це обо”язкова умова обаднання робочого місця фахівця. А ще навів приклади оплати праці сімейних лікарів. Так, приміром, фахівець у Вознесенську (миколаївська область) до початку реформи отримував заробітну плату на рівні 4600 грн, а після укладення договорів з пацієнтами його зарплатня становить 17612 грн, тобто в 4 рази вища. Гідна оплата праці, на думку урядовця, має стимулювати фахівців якісно працювати з пацієнтами, і надавати повний спектр медичних послуг.

Презентацію “Медична реформа 2019” можна переглянути за посиланням:

p.kovtonyuk-pres-klub_asociaciyi_mist

Автор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *