Як Бородінській ОТГ вдалося відстояти відділення “Укрпошти”?

Очільник Бородінської об’єднаної територіальної громади першим в Одеській області підписав меморандум про співпрацю з дирекцією «Укрпошти». Зустріч відбулася в Одеській обласній раді, за участі голови Григорія Діденка.

Як повідомив керівник облради, лише за декілька тижнів депутати обласної ради, які працюють над цим питанням, отримали понад тисячу звернень з проханнями залишити стаціонарні відділення у населених пунктах, де мешкає менше двох тисяч людей.

діденкоЗа словами Бородінського селищного голови Івана Кюссе, громада зацікавилася програмою «Укрпошта-банк». Завдяки меморандуму, в кожному соціально-економічному окрузі ОТГ будуть створені сучасні комп’ютеризовані поштові відділення. Це дозволить місцевим жителям отримувати увесь набір поштових послуг і повне банківське обслуговування.

Іван Кюссе зазначив, що в існуючому вигляді реформа «Укрпошти» має ряд суттєвих недоліків. Місцеві жителі скаржаться на несвоєчасну доставку преси, пенсії, платіжних квитанцій. Люди вимагають збереження поштових відділень у селах, навіть невеличких. В логіці ж реформи збереження поштових відділень безпосередньо залежало від кількості місцевого населення.

“Нам вдалося переломити цю ситуацію і ми запропонували відштовхуватися у розв’язанні цього питання не від кількості населення, а від наявності старостинських округів. Тобто у нас в Бородінській громаді 14 старостинських округів — значить, в кожному з них має діяти своє поштове відділення”, – поділився Іван Кюссе, Бородінський селищний голова.

Також у громаді зуміли повернути й відстояти частину скорочених ставок листонош. Окрім того, села будуть продовжувати обслуговувати листоноші мобільних поштових відділень — так званих «передвижок». Своєю чергою громада взяла на себе зобов’язання сприяти в утриманні поштових відділень та проведенні ремонтних робіт у їх приміщеннях.

Як зазначають в Одеській облраді, на такий варіант також погодилося вже понад 10 громад Білгород-Дністровського та Подільського районів. Вони підписали з «Укрпоштою» відповідні меморандуми.

Одразу два таких меморандуми підписали сьогодні у моєму кабінеті. Перший — між Одеською дирекцією «Укрпошти» та одинадцятьма громадами новоутвореного Білгород-Дністровського району. Він допоможе відкрити наново відділення у 23 (!) населених пунктах, в яких загалом проживає близько 32 тисяч людей. Другий меморандум стосується Подільської громади”, – повідомив Григорій Діденко.

БородіноПід час підписання голови громад вкотре підкреслили роль поштових відділень у селі. Без них особливо гостро постає питання отримання пенсій, не менш значущими є їх соціальна функція, підтримка звичних комунікацій.

Водночас національний оператор поштового зв’язку «Укрпошта» продовжує закривати свої відділення у селах з населенням менше двох тисяч осіб, замінюючи їх мобільними пунктами, про що повідомляла СИЛА ГРОМАД.

З іншого боку, за даними Всесвітнього поштового союзу, пересувні відділення, зокрема транспортні засоби сільської доставки, в різний час використовували й продовжують використовувати 142 поштові адміністрації світу, в тому числі Великобританія, Німеччина, Австралія, Австрія, США, країни Балтії, Угорщина, Ізраїль, Індонезія, Італія, Швейцарія та інші.

Запровадження “передвижки” і її зручність, оперативність у доставці місцевої преси мають вирішуватися і на загальнонаціональному рівні. У четвер, 8 квітня, відбудеться Всеукраїнська онлайн-нарада редакторів газет із питань поштової доставки преси за участі генерального директора АТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського. Організатор заходу — Національна спілка журналістів України, повідомив голова організації Сергій Томіленко у Facebook.

 

Під час наради планується розглянути такі питання:

  • тарифи на передплату і доставку періодичних видань, початок передплати на друге півріччя 2021 року;
  • умови та виконання договорів між «Укрпоштою» та редакціями газет;
  • ситуація з доставкою періодичних видань;
  • інші питання взаємних стосунків редакцій та «Укрпошти».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *