Жителі Одещини судитимуться з Міносвіти через румунську мову у школах

На думку позивачів, МОН порушує ряд міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною, про права дитини, зокрема, щодо права на освіту рідною мовою.

Окружним адміністративним судом міста Києва зареєстровано позов до Міністерства освіти і науки України щодо впровадження румунської мови у деяких навчальних закладах Одеської області. З відповідним позовом до суду звернулась ГО «Асоціація вчителів етнічних румун в Одеській області» та жителі Татарбунарського, Ізмаїльського, Саратського, Ренійського та інших районів Одещини.

Про це повідомляється на сайті ОАСК.

Суд просять зобов’язати МОН впровадити румунську мову, як науково обґрунтовану назву мови викладання, яка є офіційною мовою викладання ЄС, в десяти загальноосвітніх навчальних закладах Одеської області, серед яких – Міняйлівська та Фуратівська загальноосвітні школи I-II ст. Саратської районної ради; Озернянський та Утконосівський заклади загальної середньої освіти Саф’янівської сільської ради Ізмаїльського району та ін.

На думку позивачів, міністерство своєю протиправною бездіяльністю порушує ряд міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною, про права дитини, зокрема, щодо права на освіту рідною мовою.

Редакція сайту СИЛА ГРОМАД звернулася до керівника ГО «Асоціація вчителів етні%Dних румун в Одеській області» Михайла Мечиняну, який працює викладачем в одній із шкіл Ренійської громади. Як розповів викладач, освітяни з Ренійського, Ізмаїльського, Кілійського районів вимагають від керівництва Міністерства освіти внести зміни у програми шкіл, де частина предметів викладається мовою нацменшин. Викладач пояснює: Одеська область – єдина в Україні, де існує викладання молдавською замість румунської. І тоді як у Чернівецькій і Закарпатській областях затверджені новітні програми викладання румунською мовою, – діти Одещини позбавлені навіть можливості отримувати підручники, бо отримують викладання за старою програмою, а саме молдавською.

“І в Міністерстві освіти, і в Міністерстві юстиції нам дають відповідь, що молдавська і румунська – це одна й та сама мова. Але ми вчимося за іншими програмами, з молдавською мовою викладання. Зараз потрібні підручники для 4 і 8 класів – а їх ніхто не дає, мусимо користуватися старими. Ми хочемо, щоб для наших дітей була програма саме з румунською мовою викладання, бо вона є в переліку європейських мов, на відміну від молдавської. Прагнемо повернутися до історичної назви нашої рідної мови”, – пояснив пан Мечиняну.

Крім того, додає керівник громадської організації, випускникам шкіл Одеської області, при вступі до іноземних Вишів, наприклад у Румунії, потрібно отримувати додаткові сертифікати, про володіння румунською мовою. А як це зробити, якщо в атестаті – тільки оцінка за знання молдавської?! До того ж, це й зайві витрати, час, незручності…

Тому освітяни визначили ключову для себе позицію і просять Міносвіти перейменувати програму з викладанням “молдавською” на “румунською”.

На боці освітян – і батьки школярів, які ще під час вступу дитини до першого класу звертаються з проханням вивчати предмети, окрім державною, і рідною мовою, адже піклуються про збереження культурних і етнічних цінностей. Проте численні звернення від одеських представників нацменшин,  серед яких ГО “Бессарабия”, ГО “Румини Ізмаїла”, ГО «Асоціація вчителів етнічних румун в Одеській області» досі залишаються без відповіді.

Тому організація вирішила звернутись до суду, – бо вважає, що на півдні Одещини освітні потреби національних меншин потребують уважнішого ставлення.

Наразі судом вирішується питання відкриття провадження в адміністративній справі.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *