Роздільнянська родина з 15 дітьми під опікою захворіла на гепатит… у Єгипті

Станом на 16 лютого в одній з родин міста Роздільна на Одещині, де під опікою знаходяться 15 дітей, на вірусний гепатит А  захворіли 16 людей, з них 15 дітей та мати-опікунка. Причини спалаху небезпечної інфекції розслідують одеські епідеміологи.

Про це повідомляє ДУ “Одеський обласний лабораторний центр МОЗ”.

У всіх хворих перебіг захворювання легкий. До інфекційного відділення госпіталізовано лише 3 хворих, вони вже виписані із стаціонару у задовільному стані. Усі постраждалі перебувають під наглядом сімейних лікарів.

У родині проводиться комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів з лабораторним контролем. На сьогодні обстежено 10 контактних осіб, у т.ч. бабуся та дідусь, педагоги, які проводили заняття  з дітьми вдома та у школі. Також обстежують і інших школярів.

З метою пошуку факторів передачі, розповідають у Центрі, досліджено 33 проби із зовнішнього середовища, у тому числі змиви та вода. Результати негативні.

Фахівці припускають, що зараження відбулось за межами вогнища. Напередодні захворювання ця родина  відпочивала у Єгипті протягом двох місяців (з 20 жовтня по 29 грудня), де орендували приватний будинок. Як з’ясувалось, водопостачання житла велося від технічного водогону. А продукти родина купувала на ринку.

Перший випадок захворювання було зареєстровано 23 січня цього року, тобто в межах інкубаційного періоду, який при вірусному гепатиті триває 35 днів.

За даними ретроспективного аналізу у місті Роздільна епідемічна ситуація з вірусного гепатиту А благополучна, останній випадок було зареєстровано у квітні 2020 року, запевнили фахівці.

Довідково. Гепатит А часто називають хворобою брудних рук. Вірусний гепатит А – типова гостра кишкова інфекція, джерелом збудника якої є хвора людина, переважно в початковому періоді захворювання. Зараження відбувається за допомогою фекально-орального механізму, який реалізується водним (основний), харчовим і контактно-побутовим шляхами. Сприйнятливість до ВГА висока. Найчастіше хворіють діти віком від 5 до 14 років і молоді особи до 30 років. Для запобігання розповсюдження захворювання потрібно хворого госпіталізувати, в його квартирі провести відповідні профілактичні заходи. За особами, які спілкувались з хворим, встановлюють медичний нагляд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *