Небезпечий курорт: схили Чорноморська сповзають у море. ВІДЕО

Проблемі зсувів на приморських схилах міста Чорноморськ – вже кілька років. Почали фіксувати її з 2013 -го, коли на верхньому краю узбережжя почала з’являтись приватна забудова заможних мешканців. В результаті частина вулиць Набережної, Морської і Приморської в місті Чорноморську нещадними темпами сповзає вниз до моря.

Міцеві пейзажі нагадують постапокаліпсис: зруйновані будинки, навислі над урвищем маєтки, багатоквартирні висотки всього за декілька метрів від вулиць, що стрімко сповзають в море. Через підвищення рівня ґрунтових вод верхній шар грунту “зісковзує” з шару глини, – разом з усім, що там зведено.

Місцева влада намагається зупинити зсуви: будують підпірні стіни, влаштовують пальові поля та інші споруди.

Деякий час назад зсувні процеси в Чорноморську загострилися – почався зсув поблизу 114-го причалу.

Мер Чорноморська Василь Гуляєв зазначив, що на проект з берегоукріплення, необхідно близько 180 мільйонів гривень, з яких близько 40 мільйонів – на протизсувні заходи в районі 114-го причалу. В наявності ж є тільки 10 мільйонів. Тому місто планує звернутись по допомогу до обласних і центральних органів влади.

Ми сподіваємося на допомогу держави. Зараз необхідно скоригувати проект берегоукріплення. Так як то, що зробили раніше – варто, але треба продовжувати”, – зазначив мер.

У період найвищої активності зсувних процесів на початку 2018 року потреба в фінансуванні становила близько 150 мільйонів гривень. Місцева влада Чорноморська ще з 2013 року намагалась сповільнити руйнування узбережжя, забиваючи палі на глибину близько 14 метрів. Але через постійний брак коштів навіть такий проект не довели до завершення.

Так, у 2017 році бюджет міста виділив на боротьбу зі зсувами в різних точках узбережжя всього 15 мільйонів гривень. Пізніше, в 2018-му, було виділено ще близько 40 мільйонів, а в лютому 2019 року попередній мер Валерій Хмельнюк заявив про перемогу над зсувами. Як з’ясувалося – рано.

На відео – район зруйнованих зсувом будинків у Чорноморську на вулиці Морській.

ВІДЕО – Одесский курьер:

One thought on “Небезпечий курорт: схили Чорноморська сповзають у море. ВІДЕО

  1. А кто давал разрешение на такое бесконтрольное строительство, с того и спрашивайте !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *