Відрізана школа: чому в селі Ряснопіль діти досі на дистанційному навчанні? ВІДЕО

У селі Ряснопіль на Одещині, що віднедавна приєдналося до Новокальчевської ОТГ Березівського району, школярі другий місяць поспіль не мають змоги відвідувати школу. 112 учнів продовжують дистанційне навчання не через карантин, а через… відрізану трубу газу. Бо місцева влада не переуклала договір на газопостачання.

Як повідомив СИЛІ ГРОМАД депутат сільської ради Віталій Конфедерат, газова служба роз’єднала газогін, що веде блакитне паливо до котельної школи, ще 25  грудня 2020 року. Тому школярам довелося припинили навчання і піти на вимушені канікули завчасно.

Чому так сталося, – пояснює, що керівництво відділу освіти Новокальчевської територіальної громади, яке віднедавна має окремі фінансові повноваження, затрималося з організацією та проведенням тендерних процедур для закупівлі газу, щоб обігрівати школу в Ряснополі.

“Очільник освіти ніяк не стане на тендер, ігнорує наші звернення, жодного разу за цей час не було виїзду до нашої школи, ніхто цим питанням не переймається! На минулій сесії, яку я вимушено пропустив, 4 лютого, ніхто з місцевих депутатів питання про те, що в школі нема газу, не піднімав”, – розповів СИЛІ ГРОМАД пан Віталій.

Як стверджує Віталій Конфедерат, тривалий час в селі Ряснопіль не вирішувалось питання з підключенням газу. У листопаді 2020 року місцеві мешканці звернулись по допомогу до народного депутата Степана Чернявського, завдячки втручанню якого блакитне паливо таки увімкнули. Проте вже за місяць знову відключили, – через відсутність вузла обліку, на який нема документів.

Загалом у селі Ряснопіль зареєстровано 945 мешканців, з яких 112 – діти, що відвідують місяцеву школу, та  вже тривалий час перебувають на дистанційному навчанні. Тоді як в інших школах Новокальчевської громади школярі після канікул мають змогу вчитись за партами у теплих приміщеннях.

Як пояснила в коментарі СИЛІ ГРОМАД голова Новокальчевської громади Валентина Тимчук, право розпоряджатися фінансами для якісної роботи освітніх закладів має виключно керівник відділу освіти. За її словами, на 14 лютого 2021 року призначений термін тендерних закупівель, тож вірогідно, вже 17 лютого маленьким ряснопільцям таки включать тепло у школі.

З тієї ж причини не опалюється зараз і приміщення Ряснопільської сільської ради.

«Втомилися одягати кілька шарів одягу, відчувати себе капустою і часто дихати для обігріву … За 22 роки роботи в даній установі температура вперше 6 градусів», – скаржаться місцеві співробітники.

Тим часом, як стверджує депутат Віталій Конфедерат, розвиватись громаді самостійно і злагоджено заважають як керівництво колишнього Березівського району, так і місцеві діячі. Через протиріччя, що виникають між керівництвом громади та депутатами, голові Новокальчевської ОТГ після виборів 25 жовтня 2020 року, не дали сформувати свою команду, призначивши на ключові посади секретаря сільської ради, старости Ряснополя, та й відділу освіти людей, з якими голова не завжди знаходить порозуміння у стратегічних для громади питаннях.

А от заручниками таких місцевих війн та протиріч стають пересічні мешканці громади, а в даному випадку – діти, які не мають доступу до освітнього закладу.

ВІДЕО – зі сторінки у Фейсбук:

Автор – Роман Петровський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *