Планування насінництва у господарстві – важливий крок до гарного врожаю

Нинішня зима нарешті порадувала бессарабських хліборобів снігом та добрим запасом вологи. І хоч снігові заметілі завдали чимало клопотів жителям нашого регіону, все ж є надії, що цьогорічні врожаї будуть достатніми для наповнення і комор, і місцевих бюджетів.

Однак важливо пам’ятати, що не лише достатня волога – запорука добрих врожаїв. Дуже важливу роль у формуванні успішних врожаїв відіграє підбір, збереження, сортооновлення насіннєвого матеріалу.

До нас звернулася провідний фахівець відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Катерина Суденкова з пропозицією інформувати наших підписувачів-аграріїв щодо комплексу питань стосовно фахового та раціонального планування та використання насіння та садивного матеріалу.

Отже, надамо слово фахівцю.

– Формами планової документації сільськогосподарських підприємств передбачено розрахунок потреби й вартості насіння. Проте процес планування не зводиться тільки до цього. Важливо охопити весь комплекс питань, пов’язаних із сортооновленням, сортозаміною та виробництвом власного насіннєвого матеріалу.

насіння Істотно підвищилася за останні десятиріччя роль сортів у підвищенні врожайності сільськогосподарських культур. Тому кожному господарству в процесі планування слід передбачати прискорене впровадження у виробництво нових продуктивніших сортів та гібридів. У свою чергу насіння того самого сорту, вирощене в різних умовах, може істотно відрізнятися врожайними властивостями. Добре організоване насінництво, своєчасне сортооновлення можуть сприяти підвищенню врожайності зернових культур на 20 %. Це забезпечується збереженням чистосортності й господарсько-цінних властивостей сорту.    Тому важливо своєчасно проводити сортооновлення й приділяти належну увагу вирощуванню, післязбиральному обробіткові та зберіганню насіння.

Потребу в насінні планують, виходячи з посівних площ і вагових норм його висіву. Якщо при складанні річного плану господарства можна користуватися усередненими для культур нор­мами висіву насіння, то в планах госпрозрахункових підроз­ділів, робочих планах з проведення посіву застосовують індивідуальні норми. Ці норми враховують кількість зерен на 1 га, які забезпечують оптимальну густоту рослин, що залежить від сорту, строків і способу посіву, якості насіння, ґрунту, попередників, забезпеченості поживними речовинами тощо. Умови можуть відрізнятися не лише у виробничих підрозділах, а й на окремих ділянках земель, що зумовлює відповідне визначення норм висіву насіння.

Під час планування передбачають створення в необхідних розмірах відновлювального страхового фонду насіння в розмірі 10—15 % загальної потреби насіння ярових культур.

Потребу в насінні для посівів під урожай планового року, як правило, задовольняє продукція, вироблена в передплановому році, а потребу в насінні для посіву озимих культур покривають продукцією планового року. Крім того, передбачають придбання насіння для сортозаміни й сортооновлення.

Заміну сорту певної культури планують з появою нових продук­тивніших районованих сортів порівняно з тими, що їх вирощують. У таких випадках передбачають придбання насіння в спеціалізованих насінницьких господарствах чи науково-дослід­них установах.

Сортооновлення періодично передбачають для всіх сільськогосподарських культур з урахуванням прийнятого порядку ведення насінництва. Придбання насіння для сортооновлення й посівні площі насінницьких посівів планують з урахуванням їхньої врожайності й потреби в насінні. При цьому виробничі посіви зернових в основному забезпечуються насінням третьої репродукції.

Шановні аграрії! Запрошуємо до співпраці! Необхідні рекомендації та поради щодо питань, пов’язаних із сортооновленням, сортозаміною та виробництвом власного насіннєвого матеріалу ви знайдете у відділі контролю у сфері насінництва та розсадництва Білгород-Дністровського районного управління Держпродспоживслужби.

Джерело – odesa.consumer.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *