Лиманська громада створює власний Центр адмінпослуг

Лиманська ОТГДепутатами Лиманської сільської територіальної громади, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині, прийнято рішення про створення Відділу «Центр надання адміністративних послуг» (скорочено ЦНАП) для своїх жителів. Після приєднання до складу громади Приморської сільської ради, кількість жителів громади досягла 5,1 тисяч мешканців. Але не тільки кількість населення є вирішальною для створення ЦНАПів в Україні: у листопаді 2020 року Верховна Рада внесла зміни до деяких законодавчих актів України та визначила, що власний Центр адмінпослуг повинен діяти у кожній громаді.

За підсумками робочої наради  Татарбунарської РДА надано згоду на трансформацію ЦНАПу Татарбунарської РДА – у ЦНАП Лиманської територіальної громади. Тому місцева влада  працює над відкриттям нового структурного підрозділу з оформлення документів. Він розміститься у місті Татарбунари, але працюватиме для надання послуг не лише жителям Лиманської громади, а й мешканцям сусідніх сіл.

Про це розповів голова Лиманської сільської ради Василь Резніченко.

«Наближення послуг до людей – наш визначальний критерій. Центр адмінпослуг надаватиме послуги у  місті Татарбунари, де в нас є приміщення, і у попередньо визначені дні його фахівці виїжджатимуть на місця, до сіл Лиман і Приморське. Трапівчанам зручніше буде під’їхати в місто. Вже зараз запрошую кожного відвідати наш Центр, скоро переїдемо до нової будівлі, де створимо нові робочі місця і, сподіваюсь, організуємо надання важливих послуг для людей», – повідомив Василь Іванович.

Зараз, поки вирішується питання щодо передачі адмінбудівлі в користування Лиманській громаді, яка розміщена за адресою: вулиця Соборна, 12 у м. Татарбунари. Тому тимчасово фахівці Центру адміпослуг приймають у будівлі міськради, кабінет 16.

Лиманський ЦНАПЯк розповіла СИЛІ ГРОМАД очільниця відділу – державна реєстраторка Лілія Воробйова, Лиманський ЦНАП готується надавати до 100 адміністративних послуг. Серед них – реєстрація майна, місця проживання, реєстрація фізичних і юридичних осіб-підприємців, Є-малятко, дозвільні послуги, надання витягів з земельних та інших реєстрів, нормативно-грошова оцінка земельних ділянок, видача паспортів та ціла низка соціальних послуг: від оформлення субсидій, пенсій до матеріальних допомог багатодітним, малозабезпеченим родинам, людям з інвалідністю та іншим категоріям громадян.

Деякі послуги ЦНАПу, крім соціальних, будуть платними: ці кошти зараховуватимуть до бюджету Лиманської сільської ради.

«Плануємо, що в Лиманському Центрі адмінпослуг працюватиме 4 фахівця: я, як начальник відділу і державний реєстратор, ще один реєстратор з нерухомості і два адміністратори. Ми вже готуємося приймати громадян, і вже надаємо людям фахову допомогу у кожному питанні, якщо до нас звертаються», – поділилася пані Лілія Воробйова.

Новий офіс обслуговуватиме не тільки лиманців, а й мешканців Тузлівської й Дивізійської громад, поки вони не створять власні Центри адмінпослуг. Селянам з сусідніх громад, аби оформити документи чи майно, набагато зручніше й ближче приїхати до колишнього райцентру, ніж до Лиману.

Крім того, засновники ЦНАПу обіцяють зробити свої послуги настільки ефективними, швидкими й доступними, щоб люди змогли їх отримати буквально в одне відвідування.

Тож зовсім скоро ЦНАП визначить і новий графік роботи, і виділить окремі дні для виїздного прийому громадян.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *