Як через децентралізацію стадо буйволів з Рені виселили

Екологічний парк «Картал», розташований в околицях села Орлівка (Ренійська ОТГ), втратив свою знамениту живу пам’ятку – стадо європейських водяних буйволів, яке жило тут чотири роки і приваблювало туристів. Днями унікальних для Бессарабії тварин вивезли з Орлівки.

Про це повідомила ізмаїльська газета «Кур’єр тижня».

Як розповів виконавчий директор природоохоронної громадської організації Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко, з проханням переселити буйволів в організацію звернувся колишній сільський голова Орлівки Михайло Куванжі. Проблема полягає в тому, що стадо виявилося «жертвою» перехідного періоду адміністративно-територіальної реформи, коли Орловська сільрада ліквідується, а рада Ренійської об’єднаної громади лише вступає в свої повноваження. Оскільки буйволів взимку треба годувати, для цього потрібні відповідні кошти. З якого бюджету їх виділяти, поки ніхто не знає, а інших фінансових джерел в Орлівці на даний момент немає. Невідомо також, яким буде бюджет ОТГ на 2021 рік, і чи знайдуться в ньому гроші на потреби екопарку «Картал». Тобто, простіше кажучи, знамените стадо виявилося нічийним…

Громадська організація Rewilding Ukraine терміново підшукала транспорт і вивезла тварин з Орлівки. Причому рогату «громаду» розділили: шість буйволів доправили до центру етнографічного, сільського і зеленого туризму «Фрумушика-Нова», розташований на території ландшафтного заказника місцевого значення «Тарутинський степ», а інших десять – на Єрмаків острів, що входить до складу Дунайського біосферного заповідника.

За словами Михайла Нестеренка, поблизу «Фрумушика-Нова» для буйволів створені непогані умови: вони нагодовані і перебувають в теплі, а купатися можуть в невеликому ставку. Добре почувають себе і тварини, яких поселили на острові Єрмаков, куди протягом останніх двох років неодноразово завозили водяних буйволів. На практиці виявилосьволів , що їм чудово підходять місцеві умови.

І все ж дуже прикро за Орлівку і Ренійську громаду в цілому: відмовившись утримувати живу пам’ятку, громада зробила великий крок назад на шляху розвитку зеленого туризму. Адже саме заради туристичних перспектив створювався екопарк «Картал», що відкрився влітку 2017 року.

Нагадаємо, що стадо з 14-ти європейських водяних буйволів з’явилося в Орлівці у жовтні 2016 року. Їх доставили в Бессарабію із Закарпаття. Ця подія на той момент стала справжньою сенсацією обласного масштабу і викликала широкий резонанс в медіа: орлівські буйволи на деякий час опинилися в епіцентрі уваги всієї регіональної преси.

Переселення унікальних тварин в Придунав’ї мало сприяти вирішенню двох завдань – поліпшення стану заплавних екосистем дельти Дунаю і Придунайських озер (водяні буйволи є природними меліораторами) і розвитку місцевого туристичного потенціалу. Зокрема, Орлівський сільрада навіть планувала налагодити виробництво моцарелли – італійської різновиди сиру з молока буйволиць. Моцарелла могла б стати додатковою «родзинкою» для залучення любителів зеленого туризму.

«В даний час витрати на створення екопарка здійснюються за рахунок грантового проекту, але ми сподіваємося на те, що в подальшому парк перейде на самофінансування, – заявляв сільський голова Орлівки Михайло Куванжі в 2017 році. – Спочатку навряд чи можна розраховувати на якийсь прибуток від туризму. Буде добре, якщо доходів вистачить на утримання буйволів і зарплату невеликому персоналу. Але, як би там не було, основний інтерес Орловської сільради в цій справі – створення нових робочих місць. Згодом, можливо, ми збільшимо поголів’я буйволів до розмірів дійного стада, адже для отримання молока і виготовлення знаменитої моцарели необхідно більше тварин, ніж є у нас зараз. Моцарелла, знову ж таки, буде призначена для туристів, а не для масового продажу. Це стане ще одним джерелом доходу на утримання парку, крім реалізації сувенірів і плати за послуги гіда ».

І ось, як бачимо, ці плани не здійснилися. І хоча екопарк «Картал» за три роки свого існування став справді популярним туристичним об’єктом, – без водяних буйволів він навряд чи зможе зберегти свою колишню привабливість.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *