На півночі Одещини планують відновити роботу двох родовищ золота

Державна служба геології та надр України планує продати право на видобуток золота на півночі Одеської області. Золотоносні ділянки пропонуються для розробки терміном на 5 років, – повідомляється на сайті Держгеонадр.

Перша ділянка, «Квіткова», має площу 669 га. На ньому пробурено 25 свердловин. Фахівці прогнозують зміст 0,1-14,7 грам золота в тонні руди. На другому родовищі, «Майському», міститься близько 3,4 грама дорогоцінного металу на тонну. Площа цієї ділянки менше – 252 га, а кількість свердловин – 177.

Україна має величезні запаси золота, за підрахунками – близько 3 тисяч тон. В Одеській області золото “сконцентровано” на півночі, на території Савранської громади.

«Але ми не використовуємо свій потенціал, а золото, яке використовується на виробництвах, завозять з-за кордону. Проблема полягає в тому, що розробка золотоносних родовищ є капіталомісткої: тільки на розвідку необхідно залучити близько 3 млрд грн», – зазначив глава Держгеонадр Роман Опімах.

Як писала “Думська”, один з найбільш відомих об’єктів вітчизняної гірничої промисловості – золоте родовище в Савранському районі – почали розробляти в 1993-му, через два роки після того, як розвідники казенного підприємства «Кіровгеологія», розшукуючи в околицях Саврані нікель, знайшли сірчаний колчедан, він же пірит . Наявність цієї гірської породи – ознака того, що поблизу, можливо, є золото. Геологи заглибилися в кристалічний щит і таки знайшли дорогоцінний метал. Родовище отримало назву «Майське». У ньому нарахували 12 скупчень руди (рудних тіл), в яких міститься не менше 150 тонн золота (в п’ять разів більше золотого запасу нашої держави!). Вміст металу в породі складає 7,63 грама на тонну. Рентабельність видобутку починається з 5 грамів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *