Роздільнянська громада окреслює нові горизонти розвитку

Місто Роздільна на Одещині після 25 жовтня 2020 року стане адміністративним центром нової громади, яка об’єднає 10 навколишніх сільських рад. Буцинівка, Виноградар, Єреміївка, Кам’янка, Кошари, Понятівка, Новоукраїнка та інші – разом близько 32 тисяч населення. Роздільна стане центром однієї з найбільших громад в Одеської області. Велика громада – висока відповідальність за життя людей. Тому міська влада якісно готується до змін, які несе децентралізація.

Валерій ШовкалюкМіський голова Роздільної Валерій Шовкалюк запросив на зустріч очільників сільських рад, які приєднуються до міста, аби ті познайомились із новою стратегією і познайомили з нею своїх мешканців. До роботи в нових умовах об’єднаної громади тут готувалися завчасно: підключили науковців, які розробили концепцію соціально-економічного розвитку  Роздільнянської громади на 2021-2025 роки. У документі, який підготував Одеський державний  економічний  університет, чітко визначили профіль Роздільнянської тергромади, проблеми і переваги, напрямки і механізми для розвитку кожної сфери.

Особлива увага приділена стимулюванню розвитку населених пунктів, які приєднуються до міста.

“Ми маємо розуміти, звідки ми будемо брати кошти і які кошти, тому що люба програма, в якій нема коштів вона нульова. У нас сьогодні є багато можливостей, у міста свої, у села свої, де втрачаємо кошти і де можна їх брати. Дуже важливо, щоб була довіра до нашої програми, донас і до бюджетної політики. Тому що коли чуємо висловлювання, що мовляв, мімто забере кошти, село лишиться без коштів, люди ї не бачитимуть, – то в цій програмі буде чітко зафіксовано: дохід, розхід, перспективи, і повинно йти фінансування у всю громаду. Думаю, це головне, мати довіру в громаді”, –  сказав Валерій Шовкалюк на зустрічі з очільниками сіл.Роздільна

Утворити об’єднану громаду раніше місту Роздільній, на жаль, не вдалося, хоча місцева влада й отримувала згоду від сусідніх населених пунктів. Самостійому плаванню протидіяло колишнє районне керівництво, яке надто не бажало втрачати кошти і повноваження.Між тим, зараз тут є все, щоб розвиватися, – великий залізничний вузол, перетин міжнародних трас, працює бізнес, а у селах – агропідприємства. Якщо місцеві податки і плата за землю залишатимуться в громаді, а не вилучатиметься як зараз в район, тутешня влада зможе докорінно змінити життя людей. Тому вже зараз окреслює нові горизонти розвитку.

Лунали на зустрічі з мером і питання від сільських голів. Людей останні роки самим словом “ОТГ” залякували, тому хвилюються: чи буде скорочення шкіл, робочих місць, чи з’являться дороги і якісні послуги?

Роздільна“Напрямки діяльності – найперше, це дороги, до усіх напрямків. Основні траси, які з’єднують Роздільна-Сухе, і до Бецилово, до Виноградаря дорогу, і траса, яка виходить на Київську трасу. Поки нема якісних доріг, дуже важко в будь-яку громаду залучати інвестиції. Ще одне зі стратегічних питань, це робочі місця. А дальше продовжимо – вуличне освілення, дороги по місту, тротуари, забезпечення роботи шкіл, садків, їх матерільний стан”, – пояснив мер міста.

Новоутворена Роздільнянська громада стане однією з найбільших в Одеській області: об’єднає близько 32 тисяч населення. Відповідальність місцевої влади, яка візьме на себе повноваження в освіті, медицині, культурному і спортивному житті, надаватиме людям адміністративні й соціальні, комунальні послуги – дуже висока. Тому вже зараз беруть на озброєння досвід Великомихайлівської та Біляївської громад у ефективному принципі  розподілу бюджету, – коли кожне село отримає пропорційно ту суму коштів із спільного бюджету, яку заробляє.

“Працюємо над програмою підтримки у подальшому старостинськиї округів. У чому суть цієї програми – що справедливо розподіляються кошти бюджету розвитку між старостинськими округами, тому що самий великий міф об’єднання, – те що після об’єднання кошти підуть до головної садиби, а старостинські округи залишаться, як то кажуть, “не у дел”. Це неправда, ми над цим працюємо, і проект програми у нас є. Основа цієї програми – це прозорість і справедливість розподілу коштів. Головне, щоб люди зрозуміли, що чим більше їхня громада заробляє коштів, тим більше вона отримає на розвиток”, – пояснює Ольга БОСЮК, головний бухгалтер Роздільнянської міскради.

Головна стратегія міської влади – потужний і швидкий старт Роздільнянської громади. Тому вже зараз голова міста пан Шовкалюк наполягає на залученні депутатів і старост,  аби ті пояснювали людям переваги життя у громаді, важливість участі кожного та громадського контролю.

Крім того, Роздільна стала не тільки центром нової громади, а й укрупненим районним центром Одещини. Тому має великі перспективи зберегти свої надбання і створити безліч успішних кейсів, які покращать рівень життя її мешканців.

Більше про плани і перспективи Роздільнянської громади – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *