Озеро Сасик зацвіло отруйними водоростями

Штучне озеро Сасик в Татарбунарському районі на Одещині зацвіло синьо-зеленими водоростями. Вчені переконують, що вони отруйні.

Про це повідомив еколог Іван Русєв на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Колись дивовижної привабливості водойма, де лікувалися грязями, відпочивали тисячі людей в цілющій воді, ловили смачну морську рибу – кефаль, глоси, бичків і просто насолоджувалися чудовим мікрокліматом, перетворився на зону екологічного лиха. На тлі нещадного екотерроризма, люди стали частіше хворіти”, – написав він.

До 1970-х років Сасик був морським лиманом, відомим своїми лікувальними грязями. Уряд вирішив опріснити його для сільського господарства. Для цього лиман відгородили від моря дамбою, а замість морської води заполонили прісної. У підсумку проект провалився. Вода виявилася опріснення в повному обсязі. Через надлишок солі зрошувані нею поля загинули. Рівень води в Сасику піднявся, берега підмиваються і обвалюються. Грязьові курорти закрилися, зараз там не рекомендують купатися.

Екологи та частина місцевих жителів вимагають дамбу знести, а лиман відновити.

Без возз’єднання лиману Сасик з Чорним морем майбутнього у нього немає, а місцеві жителі і їх нащадки приречені на страждання і муки”, – каже Іван Русєв.

При цьому частина місцевих рибалок і підприємців зацікавлені в збереженні озера у нинішньому стані. Завдяки опрісненню в Сасику з’явилася велика риба.

Тим часом мешканці прилеглих сіл потерпають від випаровувавань неприємного запаху, який з’являється внаслідок цвітіння водоростей. Кілька років тому були спроби привернути увагу до роздамбування Сасику, проте справа так і не зрушила з місця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *