Одеська банда за два роки викрала ікон на Тернопільщині на 2,5 млн гривень

Банда з семи жителів Одеської області з 2018 по 2020 рік викрала з храмів Центральної і Західної України образів на понад 2,5 млн гривень. Трьох раніше судимих чоловіків затримали на початку травня цього року, а зараз на них чекає суд — прокуратура Тернопільської області скерувала обвинувальний акт.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Підприємливі одесити за свою «карʼєру» викрали сотні ікон з храмів та монастирів Тернопільської, Вінницької, Одеської, Львівської та Чернігівської областей. Крадене чоловіки переправляли до Одеси, де ікони реставрували і згодом продавалися приватним колекціонерам, бізнесменам та чиновникам. Частину ікон продавали в Європу.

«За даними слідства, раніше судимий житель Одещини запропонував двом мешканцям регіону заробіток на крадіжці церковної атрибутики. Група діяла впродовж 2018-2020 років, викрадаючи цінні ікони з церков та монастирів, переправляючи їх поштою до Одеси. Надалі фахівці реставрували ікони та продавали колекціонерам. Серед їх клієнтів були бізнесмени, високопосадовці та жителі країн Європи», – відзначає прокуратура.

Останню крадіжку група здійснила 30 квітня — в храмі села Михайлівка (Вінницька область) було викрадено три ікони 1860 року.

У травні після 13 обшуків в Одесі, Києві та Хмельницькому поліція затримала організатора банди і двох виконавців.

Правоохоронці вилучили понад 450 старовинних ікон та понад 600 церковних предметів.

Крадіїв звинувачують за статтею про крадіжку, вчинену в особливо великих розмірах організованою групою.

Їм загрожує від п’яти до дванадцяти років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *