Нова поліція: хто такі дізнавачі та які нові штрафи за нетяжкі злочини?

З 1 липня в Україні набув чинності Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень”. Серед іншого він передбачає запровадження Інституту кримінальних проступків та початок роботи дізнавачів.

Про те, які правопорушення вважатимуться кримінальними проступками, види покарань за них та хто виконуватиме функції дізнавачів в  ефірі Українського радіо розповів радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

Дізнавачі – це переважно колишні співробітники слідчих підрозділів. Зараз їхня кількість визначена в межах 4000 осіб. Проте надалі поліція розглядає і має можливість розширити цю кількістю людей, яким буде надано право дізнавача, до 20-30 тисяч осіб. Дізнавачами можуть бути дільничні поліцейські, слідчі та співробітники кримінальних підрозділів“, — пояснює Іван Варченко.

За його словами, новації були запроваджені з метою підвищення ефективності слідства.

Серед загальної кількості кримінальних злочинів, які фіксувалися в Україні щороку, а їх було понад мільйон, близько 60% складали саме не тяжкі для кваліфікації кримінально-процесуального кодексу. Зараз частина нетяжких злочинів переведена в кримінальні проступки. Це зроблено для того, щоб розвантажити слідство по тяжких злочинах, злочинах середньої тяжкості. Дізнавачі, які займатимуться цими кримінальними проступками мають можливість доволі легко їх зафіксувати і впродовж короткого часу притягнути громадянина до відповідальності. Разом з тим винна особа не матиме в біографії запису про судимість”, — каже Варченко.

Радник міністра уточнив, що це не полегшення долі громадянина.

Покарання може здійснюватися у вигляді накладання штрафів, призначення виправних робіт або перебування під вартою. За таких умов правоохоронна система відпрацьовує ефективно, тому що має час на розслідування тяжких злочинів”, – пояснив Іван Варченко.

На питання, чи не зросте кількість кримінальних проступків вчинених однією особою через скасування судимості за них радник міністра зазначив:

Покарання за кримінальні проступки доволі серйозні. Штрафи можуть сягати 34 тисяч гривень. Крім того, йдеться не лише про штраф, а й про повне відшкодування тих збитків, які завдані громадянам у разі кримінального проступку. Однак на сьогодні існує подвійна ситуація. У зв’язку з тим, що зараз нетяжкі кримінальні злочини розслідуються за повною процедурою слідства: експертизи, слідства, доказова база, то злочинець, перебуваючи на свободі має можливість тривалий період, упродовж багатьох років, вчиняти злочин поки по ньому йде розслідування за попередній. Відтепер така ситуація буде значною мірою припинена, оскільки правопорушник одразу нестиме покарання протягом місяця”.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *