Перспективний план ухвалено: на карті Одещини з’явиться 91 громада

Одеська облдержадміністрація оприлюднила карту з конфігураціями об’єднаних територіальних громад, які 27 травня затвердив Кабінет міністрів України.

З основного: місто Одеса залишається в існуючих кордонах, не приєдуючи до себе жодну із суміжних сільських рад. Принцип «одна громада – один район» реалізований в Окнянському, Ренійському та Савранському районах.

Найбільша кількість громад в Біляївському – 9 ОТГ і Овідіопольському районі – 7 ОТГ.

Місто Теплодар буде окремою громадою. Таке рішення було прийнято після додаткових консультацій з жителями і керівництвом міста. Ця ОТГ буде найменшою за розміром – всього 7,3 км квадратих. Також дослухались і до думки Яськівської ОТГ, яку напередодні планували об’єднати з Біляївською – у новому плані вона залишилась окремою громадою.

Болградський район розділений на 5 громад: Болградська, Василівська, Городненська, Криничанська і Кубейська ОТГ. “Розкручування” міжнародного скандалу, в якому МЗС України висловило зауваження уряду Болгарії, який закликав українську владу нібито “не руйнувати район”, – завершилось мирним шляхом. Керівництво держави дослухалось голосу місцевого врядування і залишило у плані 5 окремих ОТГ.

«Ми врахували інтереси місцевих жителів і провели ряд консультацій з Міністерством закордонних справ України і Кабінет міністрів по формуванню громад», – написав очільник ОДА Максим Куций.

Він зазначив, що на цьому процес децентралізації не закінчується: «Наступний етап – формування меж районів і вибори в новостворених громадах».

Таким чином, на території Одеської області з’явиться 91 нова ОТГ. Місцеві вибори, які відбудуться в останню неділю жовтня, визначать голів і депутатських корпус цих громад.

Наступним кроком Уряду стане реформування адміністративного устрою на субрегіональному рівні: в Одеській області замість 26 планують залишити 4 райони з центрами у великих містах: Ізмаїлі, Одесі, Подільську й Білгород-Дністровському.

Як повідомили в Одеському РВ Асоціації міст України, затвердження нового районування має відбутись до кінця червня 2020 року.

Авторка – Оксана Піднебесна

карта ОТГ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *