Любашівська громада шукає резервні кошти для розвитку. ВІДЕО

Незважаючи на світову пандемію коронавірусу і економічну скруту в країні, Любашівська об’єднана територіальна громада не відступає від своїх запланованих справ. І продовжує ремонти сільських клубів, ФАПів, будує водогони, дороги, освітлення, шукає резервні шляхи наповнення свого бюджету. Не залишилась осторонь і від забезпечення медикаментами та засобами індивідуального захисту для КНП «Любашівський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги». Любашівська селищна рада спрямувала 120 тис. грн. на закупівлю дезінфікуючих засобів, медичних масок, захисних халатів та респіраторів.

А про заплановані проєкти 2020 року СИЛІ ГРОМАД розповів Геннадій ПАВЛОВ, Любашівський селищний голова. У 2020 році більшу увагу місцева влада приділила віддаленим селам у старостинських округах.

Не зупиняємось, працюємо над об’єктами нашої соціально-культурної сфери. Проводимо кпітальний ремонт ФАПів в селі Пилипівка, Олександрівка, зараз проводимо водогони по Агеєвці. Відремонтували башту Рожновського, свердловину в селі Пилипівка. Ремонтуємо дорогу між селом Агафіївкою і Пилипівкою. Там саме проходили шкільні маршрути, на жаль, зараз через карантин діти вдома“, – розповів Геннадій Павлов.

ЛюбашівкаЧерез карантинні заходи, запроваджені в Україні, цьогорічні втрати місцевого бюджету складуть від 2 до 3 млн грн, порахували в громаді. У Любашівці зачинені всі кафе й магазини, крім продуктових лавок і аптек, яким дозволено працювати. Крім того, підприємців уряд на 2 місяці звільнив від сплати податків. Тоді як орендна плата, сплата за землю, та ПДФО (податок з доходів фізичних осіб), – це головні кошти, які якраз і наповнюють місцеву скарбницю. Недоотримання цих грошей ставить перед громадою економічні виклики.

Турбує ситуація, що в нас і Укрзалізницю мають звільнити від сплати земельного податку. А якщо звільнять Укрзалізницю (залізнична колія проїходить територією ОТГ, Авт.) це означає, що Любашівська об’єднана громада не отримає 10 мільйонів. А в нас якраз бюджет розвитку на цей рік 10 мільйонів! Так, ми зараз вишукуєм резерви, в нас є земельні ділянки, які ми будемо виставляти на аукціон, розумію, що зараз така ситуація, що ми не можемо фізично зібратися в одному місці, – але в онлайн режимі зможемо. Готуємся передати біля 200 гектар в оренду. Таким чином хочемо замістити свої втрати новими надходженнями”, – ділиться очільник громади.

Створення ОТГ і реформа децентралізації в Україні, яка вже завершується, дала новий поштовх для розвитку місцевих територій, – переконаний пан Павлов. Люди, каже, мають зрозуміти, що зміни підуть перш за все, на користь мешканцям. Адже від скорочення більшої частини штатів сільських рад, де залишається староста і 1-2 працівника, вивільняються кошти в розмірі до 2 млн гривень. Для села це суттєві гроші, за які можна виконати чимало проектів для розвитку тієї ж інфраструктури: освітлення, водогонів, ремонту доріг чи соціальних об’єктів.

Майбутнього приєднання  до Любашівської ОТГ “троїцького куща”  (сіл Любашівського району, які не увійшли до двох раніше створених громад), місцева влада не боїться. Адже вже має досвід успішного реформування, яким готова поділитися. На балансі громади – всі заклади освіти, сільські амбулаторії, ФАПи, будинки культури. Тому роботи місцева влада здійснює на совість: так в селі Агафіївка, у сільському клубі перекрили дах, замінили вікна, двері, облаштовують там сучасний ФАП, проводить євроремонт.артсвердловина

В селі Олександрівка, це Сергіївський старостинський округ, – будують артсвердловину. На стадії завершення і проект будівництва центрального стадіону в центрі громади, селищі Любашівка.

Будемо звертатися в Міністерство розвитку громад і територій, щоб нам допомогли з фінансуванням, тому що  від 15 до 20 млн буде коштувати, але повністю там “під ключ”, – каже пан Геннадій.

павловКрім того, потребують допомоги з державного бюджету і очисні споруди в самій Любашівці, – проектно-кошторисну документацію селищна рада оплачує з власних коштів.

Хочемо розпочати в цьому році, бо з усіх обіцянок, які давала моя команда, коли йшла на вибори, – практично все ми виконали, крім будівництва каналізації. Це те, що нас болить, і ми хочемо цей проект виконати“, – каже голова ОТГ.

Складний етап, пов’язаний з епідемією коронавірусу, громада сподівається пройти cпокійно, – тут, на щастя, немає жодного хворого на Covid-19. Головний ресурс Любашівської ОТГ – це її люди, зазначив Геннадій Павлов. Місцевим мешканцям, жителям віддалених сіл, – влада роздає продуктові набори, захисні медичні маски, рукавички, регулярно навідує стареньких і малозабезпечені багатодітні родини.

Створили мобільні групи у старостинських округах, аби ті моніторили ситуацію і в разі необхідності змогли кожному вчасно надати допомогу.

ВІДЕО – від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *