Кличко заявив про “грабунок” місцевих бюджетів через “карантинні” пільги для бізнесу

Парламент врахував тільки частину правок і зауважень Асоціації міст України до законопроєкту 3275 щодо заходів із забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку із коронавірусом. 
30 березня Верховна Рада України на позачерговому засіданні прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” (законопроєкт №3275).
Закон, зокрема, передбачає внесення змін до Податкового кодексу України. Так, уточнюються положення норм, якими органи місцевого самоврядування були позбавлені надходжень  до своїх бюджетів плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за березень та квітень 2020 року.
Прийнятим Законом передбачено:
  • платники не сплачують ці податки лише за один місяць – березень
  • платежі за квітень мають бути сплачені до 30 червня.
Завдяки цьому будуть зменшені наполовину очікувані втрати місцевих бюджетів. Але все ж багато пропозицій місцевих громад не були взяті до уваги. А це означає, що знову будуть значні недоотримання коштів місцевими громадами. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив в ефірі 24 каналу.
“Цей законопроект – дискримінаційний. Це – грабунок місцевих бюджетів. Так, частину наших правок врахували, але все ж багато пропозицій не було взято до уваги. А це означає, що знову будуть значні недоотримання коштів місцевими громадами”, – сказав Кличко.
І підкреслив, що він як голова Асоціації міст України і мери ще 22 міст підписали і спрямували звернення до Президента, Прем’єр-міністра та Верховної Ради не ухвалювати цей законопроект до його доопрацювання та врахування пропозицій Асоціації міст України.
Всупереч позиції Президента і Прем’єр-міністра, яку вони задекларували на зустрічі з мерами, депутати не дослухалися до вимог місцевих громад. І ухвалили законопроект, в якому створили несправедливі умови для бізнесу – та забезпечили окремому великому бізнесу надприбутки за рахунок податків до бюджетів всіх рівнів.
Так, через вже запроваджені зміни у податковому законодавстві та заходи з обмеження діяльності деяких суб’єктів господарювання місцеві бюджети матимуть втрати щонайменше 15,6 млрд грн.
Тільки втрати бюджету столиці – в умовах боротьби з коронавірусом – становитимуть близько 1,6 млрд грн. А через схвалення законопроєкту №3275, у громад не буде коштів на зарплати медикам, вчителям, соцпрацівникам, вихователям, працівникам транспорту і ЖКГ.
Сьогодні мери інших міст ставлять мені питання, а як нам далі жити в таких умовах? На сьогоднішній день боротьба з коронавірусом в першу чергу лежить на плечах мерів міст. До нас звертаються з вимогою надати обладнання, тести, маски. Це великі витрати! А в нас ще й забирають гроші“, – додав він.
Так, АМУ пропонувала замість повного звільнення бізнесу (того, що працює і не працює) від сплати податку на землю та на нерухомість впровадити відтермінування відповідних сплат для непрацюючого бізнесу за березень-квітень. Та надати можливість місцевому самоврядуванню ухвалювати рішення про перегляд податкових ставок по всім видам місцевих податків і зборів для підтримки того бізнесу, що, через впроважені обмежувальні заходи, наразі поніс найбільші втрати.
Натомість парламент схвалив половинчасті рішення. І хоч певною мірою врахував прпозиції АМУ до законопроєкту 3276, на жаль, більша частина пропозицій не була взята до уваги.
В Асоціації міст підкреслюють, що в цей складний період будуть спрямовувати всі зусилля на захист інтересів громад. Адже це приносить результати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *