В Одесі заарештувади двох колишніх митників, причетних до “схеми Курченка”

Колишні посадові особи митниці підробляли документи про нібито вивезення транзитом імпортованого палива за межі України, і тим самим сприяли ухиленню від сплати податків підприємствами, підконтрольними бізнесменові-втікачу Сергію Курченку. 12 лютого митники зникли після оголошення їм підозр.

В Одесі арештовано двох екс-митників, які підозрюються в причетності до розкрадання палива за так званою схемою відомого бізнесмена Сергія Курченка. Як повідомили у пресслужбі прокуратури Одеської області, встановлено місцеперебування двох митників, які перебували в розшуку.

Це двоє з трьох колишніх співробітників Південної митниці, яким 12 лютого прокурори повідомили про підозру, але вони зникли.

«Розшук ще одного їхнього спільника і капітана судна, яке задіяне у схемі, триває», – повідомили в прес-службі.

За версією слідства, ці посадові особи митниці підробляли документи про нібито вивезення транзитом імпортованого палива за межі України, і тим самим сприяли ухиленню від сплати податків підприємствами, підконтрольними Курченку. Своєю чергою капітан судна, знаючи, що танкер не завантажено паливом, імітував перевезення пального.

Загалом за вказаною схемою ухилення від сплати податків зловмисники завдали державному бюджету збитків майже на 600 млн грн.

Суд обрав згаданим двом митникам запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Як повідомляли ЗМІ, Курченко підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна. У квітні 2014 року він був оголошений в міжнародний розшук.

Серед іншого, Курченко підозрюється в організації схеми з розкрадання нафтопродуктів. У даній справі було затримано кілька осіб, кілька фігурантів засуджені. Також суд застосував спецконфіскацію до нафтобази «Лагуна-Рені», яка використовувалася для «прикриття» незаконної діяльності з присвоєння державних коштів.

13 листопада 2017 року за рішенням суду на користь держави були конфісковані 100 тис. тонн нафтопродуктів вартістю понад 800 млн грн. Крім того, конфісковано майно Одеського НПЗ і ще одного підприємства. Орієнтовна вартість конфіскованого майна перевищила 5 млрд грн.

У грудні 2019 року суд заарештував колишнього співробітника Міністерства доходів і зборів України часів президентства Януковича, який переховувався від слідства, за підозрою в причетності до реалізації «схеми Курченка».

12 лютого 2020 року прокурори повідомили про підозру трьом колишнім працівникам Південної митниці і капітану судна.

За матеріалами УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *