Більшість будівель у Южному мають найнижчий рівень енергоефективності

На Южненські будинки чекає обов’язковий енергоаудит. Про необхідність виконання закону «Про енергоефективність будівель» южненцям розповів одеський експерт з енергоаудиту.

Як повідомляє видання “Южне інфо”, 13 лютого з процедурою перевірки будівель на енергоефективність ознайомились голови ОСББ. Процес аудиту розглядали на конкретних прикладах. Енергоаудитор Олександр Герасименко зауважив, що в Южному низький рівень енергоефективності в багатоповерхівках.

«Як фахівець з енергоефективності я вважаю, що будівлі вже втратили сучасний образ і не відповідають сучасним нормативам. Їх потрібно термомодернізувати за вимогами усіх державних будівельних норм», – зазначив Олександр Герасименко.

Южненські ОСББ ознайомились з процедурою енергоаудиту

Здійснювати енергоаудит зобов’язує Закон України «Про енергетичну ефективність будівель». Процедура  обов’язкова  з 1 липня 2019 року. Таку процедуру зобов’язані пройти як житлові будинки так і будівлі громадського призначення. По завершенню обстеження на кожну будівлю має бути складений сертифікат енергоефективності. Цей документ відображатиме стан натурального енергоспоживання будівлі.

Южненські ОСББ ознайомились з процедурою енергоаудиту

За попереднім висновком експерта з енергоаудиту зараз більшість будівель Южного мають один з найнижчих класів енергоефективності клас «G». Коли законна норма клас «С», а еталон клас «А». Сертифікат буде дійсним 10 років, а покаранням за його відсутність буде штраф від 1700  до 5100 гривень.

До ж того, експерт додає, що 2021 року продати чи здати в оренду нерухомість в будинку без такого сертифікату буде неможливо.

«Найближчим часом нотаріуси будуть вимагати документи про сертифікацію будівель. Вони в першу чергу працюють з технічним паспортом,  до нього необхідний супровід. А супровід це сертифікат енергетичної ефективності будівлі. Але в окремих випадках (в залежності від нотаріуса) будуть дозволяти оформлювати пакети документів без сертифікату», – пояснив експерт.

Южненські ОСББ ознайомились з процедурою енергоаудиту

Середня вартість такої процедури обійдеться ОСББ від 12 до 15 тисяч гривень. А оновлювати сертифікат необхідно буде після кожної реконструкції та капітального ремонту будівлі в незалежності від строку дії документу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *